default-image

Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στον Ισημερινό – Τουλάχιστον 41 νεκροί

Κόσμος
Σεισμός 7,8 Ρίχτερ στον Ισημερινό – Τουλάχιστον 41 νεκροί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στα ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό, σύμφωνα με νέο απολογισμό που έδωσε στη δημοσιότητα ο αντιπρόεδρος Χόρχε Γκλας.

«Δυστυχώς η πληροφορία που έχουμε τώρα είναι ότι 41 πολίτες έχασαν τη ζωή τους (...) Ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί τις προσεχείς ώρες», σημείωσε ο Γκλας σε δηλώσεις που έκανε στα ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, αναθεωρώντας επίσης προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού σε 7,8 από 7,6 που είχε ανακοινώσει ο ίδιος νωρίτερα.

Ο Γκλας, ο οποίος ασκεί χρέη προέδρου εν τη απουσία του προέδρου Ραφαέλ Κορέα στο Βατικανό, επισήμανε εξάλλου ότι ο σεισμός αυτός ήταν ο ισχυρότερος που έχει σημειωθεί στον Ισημερινό από το 1979 και υπογράμμισε ότι «όλες οι δυνάμεις επιβολής του νόμου βρίσκονται σε κατάσταση υψίστου συναγερμού για να προστατεύσουν τη ζωή των συμπολιτών τους».

Νωρίτερα είχε ανακοινώσει ότι οι νεκροί ανέρχονται σε 28. Προς το παρόν οι αρχές του Ισημερινού δεν έχουν ανακοινώσει κάποιον απολογισμό τραυματιών.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Ραφαέλ Κορέα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ψυχραιμία.

«Εκφράζουμε την απεριόριστη αγάπη μας στις οικογένειες των νεκρών», έγραψε στο Twitter, ενώ διέκοψε το ταξίδι του για να επιστρέψει στον Ισημερινό.

Νωρίτερα είχε εκδοθεί προειδοποίηση για την πρόκληση τσουνάμι και οι αρχές είχαν καλέσει τους πολίτες να απομακρυνθούν από τις παραλιακές περιοχές. Αργότερα ήρθη η προειδοποίηση για τσουνάμι.

Η κυβέρνηση σημείωσε ότι είναι πιθανόν να αυξηθεί ο αριθμός των νεκρών και ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό είναι "σημαντικές", ιδιαίτερα στις παραλιακές περιοχές στο δυτικό τμήμα της χώρας οι οποίες βρίσκονταν κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, όπως και η πόλη Γκουαγιακίλ.

Ο σεισμός σημειώθηκε νωρίς χθες το βράδυ (ώρα Ισημερινού) ανοιχτά των ακτών του Ισημερινού στον Ειρηνικό σε βάθος 20 χιλιομέτρων και έγινε αισθητός σε όλη τη χώρα.

Ο δήμαρχος της παραθαλάσσιας πόλης Γκουαγιακίλ Χάιμε Νέμποτ, ο οποίος βρισκόταν σε ταξίδι στην Ισπανία, δήλωσε στην σελίδα του στο Facebook ότι θα συντονίσει τις επιχειρήσεις διάσωσης από εκεί όπου βρίσκεται.

Ακόμη δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως περισσότερες λεπτομέρειες όσον αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον σεισμό στην Γκουαγιακίλ, η οποία αποτελεί έναν πολυσύχναστο σταθμό αναχώρησης των ξένων τουριστών για τα Νησιά Γκαλαπάγκος.

Εικόνες που προβάλλουν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης από την Γκουαγιακίλ δείχνουν μια γέφυρα που έχει καταρρεύσει, όπως και μια σκεπή ενός εμπορικού κέντρου, αλλά και τις ζημιές που έχουν προκληθεί σε καταστήματα στο Κίτο.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και στην πρωτεύουσα του Ισημερινού, οι δημοτικές αρχές της οποίας ανακοίνωσαν αργότερα σήμερα ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα στην πόλη και ότι αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότηση σε ορισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, στις οποίες είχε διακοπεί μετά τον σεισμό.

Την ίδια ώρα στην πόλη Μάντα στην Μανάμπι η γενική διεύθυνση πολιτικής αεροπορίας ανακοίνωσε το κλείσιμο του αεροδρομίου της πόλης λόγω των «σοβαρών ζημιών που προκλήθηκαν στον πύργο ελέγχου του».

Ο ισχυρός αυτός σεισμός στον Ισημερινό έγινε επίσης αισθητός στο δυτικό τμήμα της Κολομβίας, στην Κάλι, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου δεν προκλήθηκαν σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν τραυματισμοί ή ζημιές.

Επίσης στο Περού, ένας σεισμός 7,4 βαθμών συγκλόνισε το βόρειο τμήμα της χώρας την ίδια ώρα το Σάββατο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Γεωφυσικής του Περού (IGP). Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες και από τη χώρα αυτή, δεν υπάρχουν θύματα.

Ο ισχυρός αυτός σεισμός στον Ισημερινό σημειώνεται λίγο μετά τους δύο ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν από την Πέμπτη στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, όπου προκάλεσαν επίσης τον θάνατο τουλάχιστον 41 ανθρώπων και τον τραυματισμό περίπου χιλίων.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News