Κόσμος

ΟΗΕ: Απαραίτητη η δέσμευση για ανανέωση της εκεχειρίας στην Συρία

Την επιθυμία του να δεσμευτούν οι εμπλεκόμενες πλευρές στον πόλεμο για την ανανέωση της εύθραυστης εκεχειρίας στην Συρία, εξέφρασε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ στη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα, εγκαινιάζοντας σήμερα τον νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων για την επίλυση της συριακής κρίσης στην Γενεύη.

Μετά τη συνάντησή του με τα μέλη της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) της συριακής αντιπολίτευσης στις διαπραγματεύσεις, ο Μιστούρα δήλωσε «Παρά την ύπαρξη κάποιων σοβαρών περιστατικών, η παύση των εχθροπραξιών εξακολουθεί να τηρείται…χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι θα συνεχιστεί κατά πνεύμα και κατ' ουσία»,

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι κάλεσε όλες τις πλευρές στον συριακό πόλεμο να τηρήσουν την εκεχειρία και να δώσουν μια ευκαιρία στις ειρηνευτικές συνομιλίες.

Ο Μιστούρα τόνισε πως στις πρόσφατες συναντήσεις του με ανώτερους αξιωματούχους στην Μόσχα, την Δαμασκό, την Τεχεράνη και το Αμάν, όλοι εξέφρασαν την στήριξη τους στην εξέλιξη της συζήτησης που έχει στόχο την πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Πρόσθεσε πως οι συμμετέχοντες στον νέο γύρο των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να προετοιμαστούν να έχουν απευθείας συνομιλίες, σημειώνοντας πως η ακριβής ημερομηνία αυτών δεν έχει ακόμη καθοριστεί.

Νωρίτερα, το στέλεχος της συριακής αντιπολίτευσης Άσαντ αλ Ζούμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η Μόσχα μένει να καθορίσει την στάση της αναφορικά με την πολιτική μετάβαση στη Συρία.

Σχόλια