default-image

''Χρησμοί ΔΝΤ ''

Κόσμος
''Χρησμοί ΔΝΤ ''

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η πιθανότητα ενός Brexit είναι «πολύ πραγματική» και θα ήταν πολύ επιζήμια σε περιφερειακό επίπεδο και διεθνώς προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη γενικότερη ανησυχία του για την «αποσάθρωση» της ομοφωνίας στην Ευρώπη και την άνοδο του εθνικισμού.

Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση δείχνει το στρατόπεδο της «εξόδου» να προηγείται της εκστρατείας για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ πριν τις κάλπες του δημοψηφίσματος όπου η μάχη είναι αμφίρροπη.

Η πιθανότητα ενός Brexit είναι «πολύ πραγματική» και θα προκαλούσε «σοβαρή ζημιά σε περιφερειακό επίπεδο και διεθνώς» προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, εκφράζοντας ταυτόχρονα τη γενικότερη ανησυχία του για την «αποσάθρωση» της ομοφωνίας στην Ευρώπη και την άνοδο του εθνικισμού.

Την ίδια στιγμή, νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε online δείχνει το στρατόπεδο της «εξόδου» να προηγείται κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες της εκστρατείας για την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, σύμφωνα με τα όσα γράφει το in.gr. 

Σύμφωνα με το γκάλοπ του ICM μέσω Διαδικτύου, που επικαλείται το Reuters, το 45% στηρίζει έξοδο και 42% παραμονή στην ΕΕ, ενώ το ποσοστό των αναποφάσιστων κυμαίνεται στο 12%. Σε ανάλογη δημοσκόπηση της 6ης Απριλίου το στρατόπεδο του «μένουμε» ήταν στο 43%.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Μόρις Όμπστφελντ τόνισε την Τρίτη ότι η πιθανότητα να ψηφίσουν οι Βρετανοί υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου είναι «πολύ πραγματική».

Ο Όμπστφελντ υποστήριξε ότι η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με τις τρομοκρατικές επιθέσεις των ακραίων ισλαμιστών, οδήγησαν σε μια «πλημμυρίδα εσωστρεφούς εθνικισμού» στην ήπειρο. 

«Μια εκδήλωση του εντεινόμενου εθνικισμού είναι η πολύ πραγματική πιθανότητα της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση», γεγονός που θα αποδειχθεί επιζήμιο για σειρά εμπορικών και οικονομικών συνεργασιών, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την παρουσίαση των προβλέψεων του διεθνούς οικονομικού οργανισμού για την παγκόσμια οικονομία.

Το Brexit θα οδηγούσε επίσης σε «μακρές διαπραγματεύσεις» προκειμένου να βρεθεί ένα νέο μοντέλο συνεργασίας αλλά και σε «μια παρατεταμένη περίοδο αυξανόμενης αβεβαιότητας που θα μπορούσε να επιβαρύνει την εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις», προειδοποιεί το ΔΝΤ.

Οι Βρετανοί θα ψηφίσουν στις 23 Ιουνίου εάν επιθυμούν να φύγει η χώρα τους από την ΕΕ, προοπτική που εγείρει ανησυχίες στους διεθνείς οικονομικούς κύκλους αλλά και στους ηγέτες όλου του κόσμου.

Εκτός από την περίπτωση της Βρετανίας, το ΔΝΤ εκφράζει ανησυχίες για την αποδυνάμωση του ευρωπαϊκού ιδεώδους με φόντο την προσφυγική κρίση και το κλείσιμο των συνόρων. «Η πολιτική ομοφωνία που στο παρελθόν στήριζε το ευρωπαϊκό σχέδιο βρίσκεται σε φάση αποσύνθεσης» είπε ο Όμπστφελντ.

Στην Ευρώπη αλλά και στις ΗΠΑ, όπου πολλοί υποψήφιοι για τον Λευκό Οίκο τάσσονται υπέρ του προστατευτισμού, η πολιτική συζήτηση γίνεται ολοένα και περισσότερο «εσωστρεφής» και θα μπορούσε να μεταφραστεί σε «πιο εθνικιστικές πολιτικές» προσέθεσε.

Αυτού του είδους η ρητορική ευημερεί λόγω των «αυξανόμενων» εισοδηματικών ανισοτήτων και τις βαθιές αλλαγές που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση και οι οποίες «θεωρείται ότι ευνοούν τις ελίτ και αφήνουν τους υπόλοιπους στην άκρη» ανέφερε και κατέληξε λέγοντας ότι «ο φόβος της τρομοκρατίας διαδραματίζει επίσης κάποιον ρόλο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News