Κόσμος

Panama Papers: Εμπλέκονται τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες

Σχεδόν τριάντα γερμανικές τράπεζες, ανάμεσά τους η Deutsche Bank και η Commerzbank, χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της εταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα του Παναμά, η οποία βρίσκεται στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου φοροαποφυγής, αποκάλυψε απόψε η γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

«Τουλάχιστον 28 γερμανικές τράπεζες κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια στις υπηρεσίες της εταιρείας Μοσάκ Φονσέκα», σημειώνει η εφημερίδα του Μονάχου, μέλος της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ), η οποία αξιοποιεί τα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα που προέρχονται από την εταιρεία του Παναμά και φέρει στο φως την χρήση φορολογικών παραδείσων από πολλές προσωπικότητες.

Τα έγγραφα, τα οποία περιήλθαν στην κατοχή της Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ στις αρχές του 2015 και η εφημερίδα κατόπιν τα έθεσε μέσω ICIJ στη διάθεση 370 δημοσιογράφων σε πάνω από 70 χώρες.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι γερμανικές τράπεζες «δημιούργησαν ή διαχειρίστηκαν μέσω (της Μοσάκ Φονσέκα) πάνω από 1.200 εταιρείες βιτρίνες για τους πελάτες τους».

Μόνο η Ντόιτσε Μπανκ, η μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα, είχε χρησιμοποιήσει «ως το 2007 πάνω από 400 εξωχώριες επιχειρήσεις», σύμφωνα με τη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, η οποία υπογραμμίζει πως «πολλές χιλιάδες Γερμανοί χρησιμοποίησαν τις εταιρείες-βιτρίνες της Μοσάκ Φονσέκα».

Ανάμεσα σε άλλες γερμανικές τράπεζες που αξιοποίησαν τις υπηρεσίες της Μοσάκ Φονσέκα ξεχωρίζουν η Κόμερτσμπανκ, η Dresdner Bank, αλλά και η BayernLB.

Αλλά και κρατιδιακές και περιφερειακές γερμανικές τράπεζες χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες της δικηγορικής εταιρείας του Παναμά, συνεχίζει η Ζιντόιτσε, χωρίς να τις κατονομάζει.

Οι τράπεζες που ενέχονται στην υπόθεση διαβεβαίωσαν πάντως ότι «άλλαξαν την πολιτική τους τα τελευταία χρόνια», σημειώνει η εφημερίδα. Η Κόμερτσμπανκ επίσης διαβεβαίωσε ότι «άλλαξε πορεία», με «αξιόπιστο τρόπο», από το 2008.

Στη Ντόιτσε Μπανκ, «αναγνωρίζουμε πλήρως τη σημασία του προβλήματος αυτού» και «βελτιώσαμε τις διαδικασίες υποδοχής πελατών και επαλήθευσης των στοιχείων των προσώπων με τα οποία συνδιαλλασσόμαστε», ανέφερε η τράπεζα.

Η Siemens, που είχε βρεθεί στην καρδιά ενός τεράστιου σκανδάλου δωροδοκιών τη δεκαετία του 2000, αναφέρεται επίσης στα Panama Papers.

Σύμφωνα με τη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ, ποσά που είχαν τοποθετηθεί από στελέχη της Ζίμενς σε «μαύρα» ταμεία στη Νότια Αμερική δεν επεστράφησαν στην εταιρεία. «Περίπου 3 εκατομμύρια ευρώ» μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και στις Μπαχάμες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

Το πρωί, ο όμιλος ανέφερε ότι δεν έχει ακόμη ενημερωθεί σχετικά με τα έγγραφα, αλλά θεωρεί ότι αφορούν «παλαιότερες, γνωστές υποθέσεις», όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ζίμενς στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Το Βερολίνο ευελπιστεί ότι οι αποκαλύψεις των «εγγράφων του Παναμά» θα δώσουν έναυσμα για την κλιμάκωση του αγώνα εναντίον του ξεπλύματος χρήματος και της φορολογικής απάτης.

«Ελπίζουμε ότι η σημερινή συζήτηση θα συμβάλει στο να αυξηθεί η πίεση», δήλωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Βερολίνο ο Μάρτιν Γέγκερ, εκπρόσωπος του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Μοσκοβισί: Η ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης της φοροαποφυγής

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Οικονομικές και τις Δημοσιονομικές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία Πιερ Μοσκοβισί κάλεσε σήμερα τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιταχύνουν τον αγώνα εναντίον της φοροαποφυγής, μετά τη δημοσίευση των «εγγράφων του Παναμά».

«Αυτά τα Panama Papers δεν πρέπει να αποτελέσουν τροχοπέδη, αλλά επιταχυντή. Πρέπει να κινηθούμε με μεγαλύτερη ταχύτητα και μεγαλύτερος σθένος όσον αφορά τη διαφάνεια», τόνισε ο Επίτροπος μιλώντας σε δημοσιογράφους έπειτα από ομιλία του στο Παρίσι.

«Επιθυμώ η πρόταση ευρωπαϊκής οδηγίας που είναι πάνω στο τραπέζι για την καταπολέμηση της φοροαποφυγής (...) να εξασφαλίσει γρήγορα την ομόφωνη έγκριση των κρατών», πρόσθεσε ο Μοσκοβισί αναφερόμενος σε κείμενα που είχαν παρουσιαστεί στα τέλη του Ιανουαρίου στις Βρυξέλλες.

«Υπάρχει ένα μήνυμα στα Panama Papers: ο καθένας μπορεί να εντοπιστεί από τις αρχές, κι αντί να πιαστεί, να εκτεθεί και να στιγματιστεί, θα ήταν καλύτερο να εφαρμόζει τους κανόνες», δήλωσε ο Μοσκοβισί αναφερόμενος στα πρόσωπα των οποίων τα ονόματα αποκαλύφθηκαν από τον Τύπο.

Για να καταπολεμηθούν οι πρακτικές της φοροαποφυγής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέταξε δύο οδηγίες. Η πρώτη αφορά την αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα στις φορολογικές αρχές των χωρών της ΕΕ για τις δραστηριότητες των πολυεθνικών. Αυτές οι τελευταίες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν αναλυτικά αποτελέσματα χρήσεως και στοιχεία για τους φόρους που καταβάλλουν ανά χώρα.

Με τη δεύτερη οδηγία, η Κομισιόν επιδιώκει να «φορολογούνται τα κέρδη στις χώρες στις οποίες αποκομίζονται».

Σχόλια