default-image

Συμφωνία Λονδίνου-ΗΠΑ-ΕΕ για ανταλλαγή πυρηνικών αποβλήτων

Κόσμος
Συμφωνία Λονδίνου-ΗΠΑ-ΕΕ για ανταλλαγή πυρηνικών αποβλήτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα μια συμφωνία μεταξύ της χώρας του, της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Ατομικής Ενέργειας (CEEA ή Euratom) και των ΗΠΑ για την ανταλλαγή πυρηνικών αποβλήτων για ιατρικούς σκοπούς, κατά τη διάρκεια της συνόδου για την πυρηνική ασφάλεια στην Ουάσινγκτον.

"Θα ανακοινώσει μια ιστορική συμφωνία με τις ΗΠΑ και την Euratom για τη μετατροπή πυρηνικών αποβλήτων σε θεραπεία του καρκίνου", δήλωσε πηγή της βρετανικής κυβέρνησης. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Βρετανία θα μεταφέρει 700 κιλά εμπλουτισμένου ουρανίου στις ΗΠΑ προκειμένου να αποθηκευτούν εκεί, ενώ οι ΗΠΑ θα στείλουν στην Euratom εμπλουτισμένο ουράνιο "υπό διαφορετική μορφή για να χρησιμοποιηθεί στους ευρωπαϊκούς αντιδραστήρες για την παραγωγή ισοτόπων, τα οποία θα προορίζονται για τη διάγνωση και τη θεραπεία ασθενειών όπως ο καρκίνος του θυρεοειδή", διευκρίνισε.

Σύμφωνα με το Λονδίνο, θα είναι η μεγαλύτερη μεταφορά εμπλουτισμένου ουρανίου που έχει καταγραφεί ποτέ.

Είναι μια ευκαιρία για τη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ευρώπη να δείξει πώς χώρες μπορούν να εργαστούν μαζί για τη διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων γιατί θέλουμε να βλέπουμε περισσότερες χώρες να υιοθετούν διάφορες λύσεις για τα απόβλητα αυτά. Είναι ευκαιρία να δείξουμε τη σωστή κατεύθυνση στον υπόλοιπο κόσμο", πρόσθεσε η βρετανική πηγή.

Εξάλλου, ο Κάμερον αναμένεται να ανακοινώσει τη διεξαγωγή στη Βρετανία κοινής άσκησης με τις ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνεργασίας τους απέναντι στην πιθανότητα κυβερνοεπιθέσεων στον τομέα πυρηνικής ενέργειας για μη στρατιωτική χρήση, πρόσθεσε η ίδια πηγή χωρίς να διευκρινίσει την ημερομηνία της άσκησης.

Το Λονδίνο θα θέσει επίσης σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα για να βοηθήσει άλλες χώρες να "ενισχύσουν τις δυνατότητές τους στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων", ανάμεσά τους η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Τουρκία, η Αργεντινή.

Η σύνοδος για την πυρηνική ασφάλεια που διεξήχθη στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα των ΗΠΑ είναι η τέταρτη και τελευταία του είδους, με την οποία κλείνει ένας κύκλος που είχε εγκαινιάσει τον Απρίλιο του 2010 ο Μπαράκ Ομπάμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News