Κόσμος

Ο ΟΗΕ χαιρετίζει την επανάκτηση της Παλμύρας

Την επανάκτηση της αρχαίας Παλμύρας στη Συρία από τον έλεγχο των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, χαιρέτισε χθες ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-Μουν . ο οποίος παράλληλα απηύθυνε έκκληση για την προστασία του αρχαιολογικού χώρου για τις επόμενες γενιές.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου στην Ιορδανία ο Μπαν Κι Μουν είπε ότι ήταν «ενθαρρυντικό» ότι ο χώρος, που συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο της Unesco ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς δεν βρίσκεται πια στα χέρια εξτρεμιστών και ότι η συριακή κυβέρνηση «είναι τώρα σε θέση να διατηρήσει και προστατέψει αυτόν τον κοινό ανθρώπινο πολιτιστικό θησαυρό».

Υπενθυμίζεται ότι, το Ισλαμικό Κράτος κατέκτησε την Παλμύρα τον Μάιο του 2015 καταστρέφοντας τον εντυπωσιακό ναό του Βήλου και το ιερό του Βάαλ Σαμίν, καθώς και αρκετούς πύργους που αποτελούσαν μνημεία στους νεκρούς, τα οποία οι τζιχαντιστές θεωρούν βλάσφημα.

Μάλιστα, οι τζιχαντιστές κατά την κατάληψη του πολιτιστικού αυτού μνημείου εκτέλεσαν μεταξύ άλλων και τον πρώην διευθυντή αρχαιοτήτων της Παλμύρας, τον 82χρονο Χάλεντ αλ Άσααντ.

Σχόλια