default-image

Ένοχος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα ο Κάρατζιτς

Κόσμος
Ένοχος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα ο Κάρατζιτς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κάθειρξη 40 ετών καταδικάστηκε ο πρώην ηγέτης των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς, που κρίθηκε ένοχος για τη γενοκτονία στη Σρεμπρένιτσα, στην πρώην Γιουγκοσλαβία το 1995 και για άλλες εννέα κατηγορίες που αφορούσαν εγκλήματα πολέμου.

Ο 70χρονος πρώην πολιτικός ηγέτης των Σερβοβοσνίων κρίθηκε ένοχος για τις 10 από τις 11 κατηγορίες που αντιμετώπιζε σχετικά με εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Απαλλάχθηκε μόνο για την κατηγορία της γενοκτονίας σε επτά κοινότητες της Βοσνίας.

"Ράντοβαν Κάρατζιτς, το δικαστήριο σας καταδικάζει σε κάθειρξη 40 ετών", ανακοίνωσε ο πρόεδρος του δικαστηρίου Ο-Γκον Κουόν.

Στη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, το 1995, τη μεγαλύτερη που έχει διαπραχθεί στην Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, έχασαν τη ζωή τους 8.000 μουσουλμάνοι.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, ο Ζέιντ Ρά'αντ Αλ Χουσέιν, χαρακτήρισε "εξαιρετικά σημαντική" την απόφαση του δικαστηρίου για τον Κάρατζιτς. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, πρόκειται για μια προειδοποιήση στους εθνικιστές ηγέτες σε όλη την Ευρώπη, αλλά και αλλού, οι οποίοι επιδιώκουν να εκμεταλλευτούν το εθνικιστικό συναίσθημα και να μετατρέψουν τις μειονότητες σε αποδιοπομπαίους τράγους.

"Το μήνυμα αυτής της δίκης είναι ότι κανείς δεν βρίσκεται υπεράνω του νόμου", πρόσθεσε ο Ζέιντ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News