default-image

Βρυξέλλες: Αναζητούνται τελικά 5 τρομοκράτες

Κόσμος
Βρυξέλλες: Αναζητούνται τελικά 5 τρομοκράτες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγαλώνει ακόμα περισσότερο τρόμος για τις δολοφονικές διαθέσεις των τζιχαντιστών, μετά την αποκάλυψη πως οι τρομοκράτες που αιματοκύλισαν τις Βρυξέλλες είχαν ως στόχο τα πυρηνικά του Βελγίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της βελγικής ενημερωτικής ιστοσελίδας DH τα σχέδια που είχαν οι μακελάρηδες των Βρυξελλών τα αδέρφια Ιμπραΐμ και Χαλίντ Μπακράουι ήταν πιο φρικτά σχέδια, αφού όπως προκύπτει από τις έρευνες των βελγικών αρχών ήθελαν να χτυπήσουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου. Μάλιστα εντοπίστηκε βίντεο στο οποίο οι τρομοκράτες είχαν καταγράψει τις κινήσεις του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών.

Οπως προκύπτει από τις έρευνες τα αδέρφια καμικάζι είχαν τοποθετήσει κρυφή κάμερα μπροστά από το σπίτι του διευθυντή των πυρηνικών σταθμών του Βελγίου προκειμένου να παρακολουθούν κάθε του κίνηση και να γνωρίζουν με απόλυτη ακρίβεια το καθημερινό του πρόγραμμα.

Μάλιστα η αστυνομία πλέον πιστεύει πως οι δράστες μετά τη σύλληψη του Σαλάχ Αμπντεσλάμ άλλαξαν το σχέδιο των επιθέσεων τους και προχώρησαν σε χτυπήματα στο αεροδρόμιο και το μετρό, εγκαταλείποντας τον αρχικό τους στόχο που ήταν οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Βελγίου.

Μετά τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες είχε εκκενωθεί πυρηνικός σταθμός ενέργειας στο Βέλγιο

Λίγη ώρα μετά τις βομβιστικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό της πόλης των Βρυξελλών από τα αδέφια Ιμπραΐμ και Χαλίντ Μπακράουι, εκκενώθηκε ο πυρηνικός σταθμός ενέργειας στο Βέλγιο υπό τον φόβο νέας επίθεσης. Και αυτό διότι έχει συλληφθεί ύποπτος που έχει σχέση με τις επιθέσεις στο Παρίσι καθώς μαγνητοσκοπούσε με κρυφή κάμερα έναν από τους κορυφαίους Βέλγους ερευνητές. Υπάρχουν φόβοι ότι θα γινόταν απαγωγή του για να έχουν πρόσβαση οι δράστες σε πυρηνικά υλικά με στόχο να εξαπολύσουν νέα μεγάλη επίθεση στην χώρα.

Η σύλληψη του και η έρευνα με το βίντεο που τον κατέγραφε

Ένα βίντεο όπου εμφανίζεται ένας άνδρας ο οποίος «συνδέεται με την πυρηνική βιομηχανία» του Βελγίου ανακάλυψαν οι βελγικές αρχές στο πλαίσιο των ερευνών που πραγματοποίησαν μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, γνωστοποίησε η ομοσπονδιακή εισαγγελία στα μέσα του περασμένου Φλεβάρη, επιβεβαιώνοντας πληροφορίες της βελγικής εφημερίδας La Derniere Heure. «Η ομοσπονδιακή εισαγγελία επιβεβαιώνει την ύπαρξη ενός βίντεο στο οποίο αναφέρθηκαν εφημερίδες και σχετίζεται με ένα πρόσωπο που συνδέεται με την πυρηνική βιομηχανία» εξηγεί σε ένα δελτίο τύπου η ομοσπονδιακή εισαγγελία.

Η ανακάλυψη αυτών των στιγμιότυπων «έγινε στο πλαίσιο των ερευνών που διεξήχθησαν μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι» προσέθεσε η εισαγγελία, που δεν θέλησε να αποκαλύψει την ταυτότητα του προσώπου που μαγνητοσκοπούσαν οι ύποπτοι «για τους προφανείς λόγους της ασφάλειας και του σεβασμού της ιδιωτικής ζωής».

Επιπλέον, η Δικαιοσύνη δεν έδωσε πρόσθετες πληροφορίες αναφορικά με τις «συνθήκες της ανακάλυψης αυτών των πλάνων».

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Derniere Heure, ο άνδρας που «κατασκόπευαν» οι ύποπτοι είναι ο «διευθυντής του πυρηνικού προγράμματος έρευνας και ανάπτυξης του Βελγίου».

Το βίντεο, που διαρκεί «περίπου 12 λεπτά» καταγράφει «την είσοδο μιας κατοικίας στη Φλάνδρα», διευκρινίζει η εφημερίδα.

Οι Βέλγοι ερευνητές ανακάλυψαν ότι αυτές οι εικόνες «καταγράφθηκαν με μια κρυφή κάμερα που είχε τοποθετηθεί σε ένα άλσος, κάτω από άχυρα, κι ότι δύο άνδρες την μάζεψαν, οι οποίοι έφυγαν με ένα όχημα που είχε τα φώτα σβηστά» περιέγραψε η La Derniere Heure.

Νεκρός ο Λαχράουι

Νεκρός φέρεται πως είναι ο Ναζίμ Λαχράουι, ο δεύτερος βομβιστής του αεροδρομίου Ζάβεντεμ των Βρυξελλών, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται η βελγική «De Standaard».

Οπως αναφέρει, ο Λαχράουι ήταν ο δεύτερος καμικάζι αυτοκτονίας που ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά στο αεροδρόμιο. Είναι ο άνδρας που φορούσε το λευκό μπουφάν, τα γυαλιά και το καπέλο, στις εικόνες που έδωσε η κάμερα ασφαλείας.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής

Σύμφωνα, πάντως, με τα τελευταία δεδομένα, οι βελγικές αρχές αναζητούν πέντε υπόπτους για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες, συμπεριλαμβανομένου και του άνδρα με το καπελάκι.

Τέσσερις εξ'αυτών πιθανότατα, μετά τις βομβιστικές επιθέσεις, επιβιβάστηκαν σε ένα Audi S4 το οποίο ανήκει σε γνωστό εξτρεμιστή ο οποίος έχει απασχολήσει πολλές φορές τις Αρχές.

Ο πέμπτος είναι ο άνδρας με το καπελάκι που συμμετείχε στην επίθεση στο αεροδρόμιο.

Το Audi, όπως και ένα Renault Clio είχαν εντοπιστεί κοντά στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών και σύμφωνα με τη Sun έφθασαν εκεί μαζί με τους βομβιστές που πήγαν με ταξί.

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον δεύτερο βομβιστή που ανατινάχτηκε στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών να ταυτοποιήθηκε και να είναι ο Ναζίμ Λαχράουι.

Ο Λαχράουι στην αρχή θεωρούνταν ότι είναι ο τρομοκράτης στα δεξιά της φωτογραφίας, ωστόσο οι αρχές κατέληξαν ότι είναι ο άνδρας που απεικονίζεται στα αριστερά.

Στο μέσο της φωτογραφίας απεικονίζεται ο Ιμπραήλ Ελ Μπακράουι. Ο Λαχράουι και ο Μπακράουι φορούσαν στο αριστερό τους χέρι ένα γάντι θέλοντας να κρύψουν τον πυροκροτητή.

Ο τρίτος τρομοκράτης, ο άνδρας με το καπελάκι αναζητείται από την αστυνομία. Η ταυτότητά του παραμένει άγνωστη.

Ο αδελφός του Ιμπραήμ, Χαλίντ Ελ Μπακράουι είναι ο άνθρωπος που έβαλε τη βόμβα στο σταθμό του μετρό Μάαλμπεκ.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη Daily Mail, υπάρχει και το σενάριο ο άνδρς με το καπέλο να είναι ο Χαλίντ, τον οποίο οι βελγικές αρχές έχουν ταυτοποιήσει ως τον βομβιστή του μετρό. Αν ισχύει αυτό το σενάριο ο Χαλίντ πήγε του εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αεροδρόμιο και 79 λεπτά αργότερα πυροδότησε έναν άλλον στο σταθμό του μετρό Μάαλμπεκ.

Γιούνκερ: «Στα σχολεία της Ευρώπης φοίτησαν οι τρομοκράτες»

«Φαίνεται ως εάν η τρομοκρατία, η οποία μας χτυπά σήμερα, να ήταν εισαγόμενη, αλλά εκείνοι οι οποίοι διαπράττουν αυτές τις πράξεις γεννήθηκαν στην πραγματικότητα εδώ, συχνά μάλιστα και οι γονείς τους. Πέρασαν από τα σχολεία μας και έλαβα ενεργά μέρος στην κοινωνική μας ζωή. Δίνουν την εντύπωση μόνο ότι έρχονται από αλλού, ενώ είναι από δω» είπε o Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ σε κοινή συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα «Die Welt», την ιταλική «La Repubblica», την ισπανική «El Pais», τη βελγική «Le Soir», τη γαλλική «Le Figaro» και τις ελβετικές «La Tribune de Geneve» und «Der Tagesanzeiger».

Στο ερώτημα αν έχει αποτύχει η ενσωμάτωσή τους, ο πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι δεν μπορεί να δώσει μια μονοσήμαντη απάντηση και δεν θέλει να προσχωρήσει στην άποψη η οποία θέλει να τα εξηγήσει όλα με τη θρησκεία ή με την αποτυχημένη (πολιτική) ενσωμάτωσής τους. Πάντως «καμιά από τις χώρες μας δεν υπήρξε ιδιάιτερα επιτυχής στο θέμα της ενσωμάτωσης. Αυτή η ευθύνη είναι δική μας και ευθύνη όσων αντιστέκονται συνεχώς στις εθνικές προσπάθειες και αρνούνται να ενσωματώσουν εκείνους, οι οποίοι προέρχονται μεν από αλλού, αλλά βρίσκονται από μακρού σε μας. Πρόκειται για μια διαμάχη δύο πλευρών στα ζητήματα ενσωμάτωσης».

Πηγή: ΑΜΠΕ, iefimerida.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News