Κόσμος

Βρυξέλλες: H μέρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα

Μία μέρα μετά τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, η πόλη ξύπνησε «βαριά».

Οι κάτοικοι των Βρυξελλών, τόσο οι Βέλγοι όσο και οι «φιλοξενούμενοι» Ευρωπαίοι και μη, πενθούν, αλλά ταυτόχρονα προσπαθούν να κινήσουν τη ρόδα της ζωής και να βρει σιγά σιγά η πόλη το ρυθμό της. «Ξύπνησα με χανγκόβερ, ενώ δεν πίνω ποτέ αλκοόλ, ούτε γουλιά» λέει ο Ρενο Μ., Βέλγος καθηγητής γυμναστικής, περιγράφοντας ένα συναίσθημα που είχαν πολλοί σήμερα το πρωί, λόγω των παρατεταμένων συζητήσεων περί τρομοκρατίας χθες το βράδυ και τη συνεχιζόμενη αίσθηση ανησυχίας.

Πολλοί από τους υπαλλήλους των εταιριών και των ευρωπαϊκών οργάνων σήμερα έμειναν να δουλέψουν από το σπίτι. «Δεν λειτουργεί ακόμα το τραμ που πάει στην περιοχή της εργασίας μου και η διεύθυνση της εταιρίας μάς άφησε το ελεύθερο να αποφασίσουμε αν θα πάμε ή θα δουλέψουμε από το σπίτι», εξηγεί η Μαρία Π., υπάλληλος μιας ευρωπαϊκής οργάνωσης. Αυτήν την ώρα η κυκλοφορία των μέσων μεταφοράς επανέρχεται με αργούς ρυθμούς και κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Το μετρό λειτουργεί μερικώς καθώς πολλοί σταθμοί δεν εξυπηρετούνται, τα λεωφορεία και τα τραμ κάνουν την εμφάνισή τους στους δρόμους σποραδικά και με καθυστερήσεις, ενώ κάποια σημεία του περιφερειακού αυτοκινητόδρομου γύρω από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα είναι κλειστά όπως και ο δρόμος για το αεροδρόμιο, προκαλώντας ουρές αυτοκινήτων. Το αεροδρόμιο παραμένει και σήμερα εκτός λειτουργίας.

Πολλοί κάτοικοι της πόλης σήμερα, αύριο και την Παρασκευή έχουν προγραμματισμένες πτήσεις για τις χώρες καταγωγής τους, καθώς η ερχόμενη Κυριακή είναι το καθολικό Πάσχα. «Η πτήση μου είναι για αύριο από το Ζάβεντεμ. Ελπίζω να ανοίξει το αεροδρόμιο, αλλιώς πρέπει να βρω έναν άλλο τρόπο να φύγω. Ίσως με low budget πτήση από το περιφερειακό αεροδρόμιο των Βρυξελλών, το Σαρλερουά», λέει η Αλεσάντρα Κ. εργαζόμενη της ΕΕ με προορισμό διακοπών την Ιταλία.

Συγχρόνως, οι Βέλγοι δείχνουν αποφασισμένοι να μην αφήσουν τον τρόμο να γίνει κομμάτι της καθημερινότητάς τους. Με συνθήματα, με συγκεντρώσεις, με κινητοποιήσεις κάθε είδους δηλώνουν την πρόθεσή τους να συνεχίσουν να ζουν και να χαμογελούν. Άλλωστε δεν μπορεί κανείς να ξεχάσει ούτε για ένα λεπτό ότι ο σουρεαλισμός είναι αναπόσπαστο τμήμα του Βελγίου, της χώρας του σουρεαλιστή ζωγράφου Μαγκριτ. Στο πιο κεντρικό σημείο των Βρυξελλών, εκεί που βρίσκεται το Χρηματιστήριο, χθες έσπευσαν εκατοντάδες κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης και έγραψαν πολύχρωμα μηνύματα στην άσφαλτο. Άλλοτε μηνύματα υπέρ της ειρήνης «Δε θα έχετε το μίσος μας. Ειρήνη», άλλοτε υβριστικά μηνύματα κατά της τρομοκρατίας και του Ισλαμικού Κράτους, άλλοτε μηνύματα αλληλεγγύης «η Ελλάδα πενθεί μαζί σας» και άλλοτε τυπικούς ύμνους στη ζωή των Βρυξελλών «Μπύρα, Σοκολάτα και Αγάπη».

Σήμερα το απόγευμα οι Βέλγοι ετοιμάζουν μια ακόμα κινητοποίηση, στο ίδιο πάντα πνεύμα. Στο ίδιο σημείο, στο Χρηματιστήριο, στις 5 τοπική ώρα είναι όλοι καλεσμένοι σε μια «ομαδική αγκαλιά». «Δεν ξέρω για σας εγώ πάντως μετά από όλα αυτά έχω ανάγκη μια αγκαλιά», αναφέρει η πρόσκληση.

Σχόλια