Κόσμος

Βέλγιο: Τριήμερο εθνικό πένθος κηρύχθηκε στη χώρα

H βελγική κυβέρνηση κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος μετά τις επιθέσεις στο διεθνές αεροδρόμιο και το μετρό των Βρυξελλών, που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 34 άνθρωποι σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό.

«Όλες οι σημαίες του Βελγίου θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα κρατικά κτίρια της χώρας» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Φρεντερίκ Κοντερλιέ, ο εκπρόσωπος τύπου του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Την ίδια ώρα ο δήμαρχος των Βρυξελλών Ίβαν Μαγιέρ γνωστοποίησε ότι υπάρχουν «πολλές εθνικότητες» μεταξύ των θυμάτων των σημερινών επιθέσεων σε ένα συρμό του μετρό της βελγικής πρωτεύουσας, προσθέτοντας ότι η ταυτοποίηση των στοιχείων των θυμάτων «θα πάρει χρόνο» λόγω της «χαοτικής» κατάσταση που επικρατεί.

«Η κατάσταση στο μετρό είναι χαοτική» παραδέχθηκε ο Μαγιέρ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου κι επισήμανε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη «ένα σημαντικό έργο για την αναγνώριση των θυμάτων».

«Αυτό θα πάρει χρόνο» προειδοποίησε, ενώ προτεραιότητα των ερευνητών είναι να ταυτοποιηθεί ο δράστης της επίθεσης.

«Το πρώτο πρόσωπο που οι δυνάμεις θέλουν να ταυτοποιήσουν, είναι ο δράστης» ώστε να «τον διαχωρίσουν» από τα θύματα.

Ο απολογισμός των επιθέσεων που συγκλόνισαν σήμερα το πρωί τις Βρυξέλλες αυξήθηκε. Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, 14 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 96 τραυματίστηκαν γύρω στις 08.00 τοπική ώρα στις δύο εκρήξεις στο αεροδρόμιο Ζαβεντέμ.

Στον σταθμό του μετρό Μάαλμπεκ, όπου μια ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε μία γραμμή γύρω στις 09.00 τοπική ώρα, υπάρχουν «πιθανόν 20 νεκροί» όπως επίσης «106 τραυματίες» σύμφωνα με τον δήμαρχο. Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής έκαναν λόγο για «20 νεκρούς» και 72 τραυματίες.

Μεταξύ των 106 τραυματιών, υπάρχουν «17 σοβαρά τραυματίες», 23 άνθρωποι «που έχουν εκτεταμένα τραύματα από την έκρηξη» και άλλοι 66 «ελαφρύτερα τραυματίες», είπε ο δήμαρχος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «υπάρχουν πολλές εθνικότητες» μεταξύ των τραυματιών, καθώς οι Βρυξέλλες ήταν μια «πολύ κοσμοπολίτικη πόλη».

Το ωστικό κύμα ήταν τόσο ισχυρό που προκάλεσε την κατάρρευση τριών τοίχων ενός υπόγειου χώρου στάθμευσης στο σταθμό του μετρό, περιέγραψε ένας εκπρόσωπος τύπου της πυροσβεστικής των Βρυξελλών, ο Πιερ Μεΐς.

«Μία έκρηξη σημειώθηκε στο συρμό του μετρό, αυτός ο συρμός εκκενώθηκε» όπως επίσης κι ένας άλλος συρμός που εκινείτο στην αντίθετη κατεύθυνση, εξήγησε η Φρανσουάζ Λεντούν, μία εκπρόσωπος τύπου του Stib, της εταιρείας που διαχειρίζεται τη λειτουργία των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια