default-image

Το neakriti.gr στο σημείο της φονικής έκρηξης στην Κων/πολη

Κόσμος
Το neakriti.gr στο σημείο της φονικής έκρηξης στην Κων/πολη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο σημείο της φονικής έκρηξης που σημειώθηκε περίπου στις 11 το πρωί του Σαββάτου στον μεγάλο εμπορικό πεζόδρομο της Ιστικλάλ, στο ευρωπαϊκό τμήμα της Κωνσταντινούπολης, βρέθηκε το neakriti.gr. Στις φωτογραφίες αποτυπώνεται ο πανικός των κατοίκων λίγα λεπτά μετά την επίθεση αυτοκτονίας που έσπειρε το θάνατο.  

Πέντε οι νεκροί, 36 τραυματίες, 7 σε κρίσιμη κατάσταση

Πέντε είναι μέχρι στιγμής οι νεκροί, συμπεριλαμβανομένου και του βομβιστή αυτοκτονίας, ενώ 36 είναι οι τραυματίες και επτά σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων οι δώδεκα είναι ξένοι τουρίστες. Τρεις Ισραηλινοί κι ένας Ιρανός έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση, γνωστοποίησαν Τούρκοι αξιωματούχοι και μετέδωσαν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Έξι Ισραηλινοί, δύο Ιρλανδοί, ένας Ισλανδός, ένας Γερμανός, ένας Ιρανός και ένας από το Εμιράτο του Ντουμπάι είναι οι ξένοι τουρίστες που τραυματίστηκαν.

Ιρλανδοί πολίτες συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των τραυματιών από τη σημερινή επίθεση αυτοκτονίας στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, Τσάρλι Φλάναγκαν.

«Έχουμε ενημερωθεί ότι αριθμός Ιρλανδών πολιτών έχει τραυματιστεί», δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Ιρλανδίας, τονίζοντας ότι αξιωματούχος της ιρλανδικής πρεσβείας στην Κωνσταντινούπολη, παρέχει τις διπλωματικές διευκολύνσεις και ενέργειες που απαιτούνται για τον χειρισμό της κατάστασης.

Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για τη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας.

Τα δύο σενάρια που αναπαράγουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης είναι το ενδεχόμενο ο βομβιστής να είχε ως στόχο πολυπληθέστερο σημείο, αλλά για άγνωστο μέχρι στιγμής λόγο, η βόμβα εξερράγη νωρίτερα και το ενδεχόμενο, ο βομβιστής να είχε ως στόχο ξένους τουρίστες. Σημειώνεται ότι στην οδό του Πέρα, που είναι ο πιο πολυσύχναστος δρόμος (πεζόδρομος) της Τουρκίας, κατά την ώρα της έκρηξης (περίπου στις 11 το πρωί) δεν παρατηρείται συνήθως πολύ μεγάλη κίνηση.

Νωρίτερα, το Ισραήλ επιεβαίωσε ότι πολίτες του, βρίσκονται μεταξύ των τραυματιών. Το τουρκικό τηλεοπτικό κανάλι NTV μετέδωσε ότι δύο από τους τραυματίες είναι Ισλανδοί.

Βίντεο δείχνει από κοντά τον βομβιστή αυτοκτονίας

http://www.liveleak.com/ll_embed?f=8f309d0815e5Ένα νέο βίντεο κυκλοφόρησε το απόγευμα του Σαββάτου στο διαδίκτυο, το οποίο δείχνει από πολύ πιο κοντά και από καθαρή γωνία τον βομβιστή αυτοκτονίας που έσπειρε το θάνατο σήμερα το πρωί στην Κωνσταντινούπολη.

Η επίθεση έγινε κοντά στο εμπορικό κέντρο Ντεμιρόρεν στον πολυσύχναστο δρόμο Ιστικλάλ, που συνδέει τις πλατείες Ταξίμ και Γαλατά Σαράι.

Τα αίτια της έκρηξης είναι άγνωστα, ενώ ασθενοφόρα έφτασαν επιτόπου, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan.

Έκρηξη κοντά στην κατοικία του Έλληνα πρόξενου

Οπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, ο βομβιστής αυτοκτονίας ανατινάχθηκε μπροστά από εμπορικό κέντρο αλλά και το Σισμανόγλειο Μέγαρο, όπου είναι η κατοικία του Έλληνα πρόξενου. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μεταδίδονται, η βόμβα εξερράγη πριν ο καμικάζι φτάσει στον στόχο του, για άγνωστους μέχρι στιγμής λόγους.

Πανικός από την έκρηξη

Η περιοχή αποκλείστηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο Ρόιτερς πως είδε ελικόπτερα της αστυνομίας να πετούν πάνω από την περιοχή, ενώ εικόνες στην τηλεόραση έδειχναν ανθρώπους να απομακρύνονται τρέχοντας.

Η τουρκική αστυνομία απέτρεψε τον βομβιστή να πραγματοποιήσει την επίθεση κατά του αρχικού στόχου, σε πιο πολυσύχναστη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, ενώ εκείνος πυροδότησε τον εκρηκτικό μηχανισμό από το φόβο του, δηλώνει υψηλόβαθμη αστυνομική πηγή.

Δείχνουν το PKK

Δύο Τούρκοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο Ρόιτερς ότι τα ευρήματα στο χώρο της επίθεσης δείχνουν ότι ο βομβιστής είχε σχέσεις ή με το εκτός νόμου Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) ή με το Ισλαμικό Κράτος.

Η Τουρκία, που είναι χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει απειλές ασφάλειας από το PKK κυρίως στις κουρδικές νοτιοανατολικές περιοχές της, ενώ αποτελεί στόχο και των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

Η στρατιωτική αστυνομία έχει αποκλείσει την περιοχή της επίθεσης, ενώ ιατροδικαστικές ομάδες προσπαθούν να συλλέξουν στοιχεία, με την εναέρια κάλυψη αστυνομικών ελικοπτέρων. Οι καταστηματάρχες είναι πανικόβλητοι και πολλοί από αυτούς, έχουν εγκαταλείψει την περιοχή.

Τούρκοι αξιωματούχοι δηλώνουν ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) θέλει με δυναμικό τρόπο να οργανώσει αιματηρές επιθέσεις στη διάρκεια του ανοιξιάτικου φεστιβάλ "Newroz." Οι ίδιοι αξιωματούχοι τονίζουν ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συνέλαβαν ή σκότωσαν τρεις μαχητές του PKK που ήρθαν από τη Συρία στην Τουρκία, για να πραγματοποιήσουν επιθέσεις. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για τη σύλληψη κι άλλων Κούρδων μαχητών που επιδιώκουν να περάσουν στην Τουρκία από τη Συρία.

Νταβούτογλου: Η μάχη εναντίον των "κέντρων της τρομοκρατίας" θα συνεχιστεί

O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου καταδίκασε σήμερα την επίθεση αυτοκτονίας που στοίχισε την ζωή 5 ανθρώπων- περιλαμβανομένου του δράστη- και τραυμάτισε άλλους 36, αποκαλώντας την «απάνθρωπη», ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τον αγώνα της εναντίον των «κέντρων της τρομοκρατίας».

«Κανένα κέντρο της τρομοκρατίας δεν θα πετύχει το σκοπό του με τέτοιου είδους άθλιες επιθέσεις» επισήμανε σε μια γραπτή ανακοίνωση.

«Ο αγώνας μας θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα έως ότου η τρομοκρατία εξαλειφθεί πλήρως» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής κυβέρνησης.

"Η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί"

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο  Τούρκος υπουργός των Εξωτερικών, Μελβούτ Τσαβούσογλου δηλώνει ότι: "η μάχη κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί με όλα τα μέσα." Οι δηλώσεις Τσαβούσολγου έγιναν στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, με τον Ιρανό ΥΠΕΞ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.

Ο Τζαβάντ Ζαρίφ καταδίκασε την "τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη, τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή, δείχνει το άγριο πρόσωπο της τρομοκρατίας".

Η τέταρτη βομβιστική επίθεση

Πρόκειται για την τέταρτη βομβιστική επίθεση που σημειώνεται φέτος στην Τουρκία, με στόχο τμήμα του μεγάλου εμπορικού πεζόδρομου της Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Στον πεζόδρομο αυτό, βρίσκονται καταστήματα με εμπορικά brands παγκοσμίου φήμης, αλλά και ξένες διπλωματικές αποστολές, σε απόσταση λίγων μέτρων από το συνηθισμένο σημείο στάθμευσης αστυνομικών λεωφορείων.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα ένα παγιδευμένο αυτοκίνητο είχε εκραγεί στην Άγκυρα, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 37 άνθρωποι.

Ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών καταδίκασε τη σημερινή βομβιστική επίθεση. "Καταδικάζω αυτή την αποτρόπαια και δειλή ενέργεια, που στοίχισε τη ζωή αυτών των ανθρώπων. Η Γαλλία είναι αλληλέγγυα προς την Τουρκία," τόνισε ο Ζαν-Μαρκ Ερό.

Η Ουάσιγκτον "καταδίκασε με σθένος την τρομοκρατική επίθεση"

H αμερικανική κυβέρνηση καταδίκασε «σθεναρά» την «τρομοκρατική επίθεση» που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 άνθρωποι και να τραυματιστούν 20, τρεις εξ αυτών σοβαρά, ενώ απέστειλε τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων.

«Οι ΗΠΑ είναι αλληλέγγυες στο πλευρό της Τουρκίας, συμμάχου χώρας τους στο ΝΑΤΟ, στη μάχη εναντίον της κοινής απειλής της τρομοκρατίας» επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι.

ΣΥΡΙΖΑ για την τρομοκρατική επίθεση

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκφράζει τον αποτροπιασμό του για την τρομοκρατική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη.

«Στεκόμαστε απέναντι σε τέτοιες ενέργειες που σκορπούν το θάνατο και εντείνουν το κλίμα φόβου στην περιοχή. Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον τουρκικό λαό και βρισκόμαστε στο πλευρό του».

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, neakriti.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News