default-image

Κοινή πρόταση των 28 προς την Τουρκία

Κόσμος
Κοινή πρόταση των 28 προς την Τουρκία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κοινή πρόταση προς την Τουρκία κατέληξαν οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ε.Ε., όπως αποκάλυψαν σε δηλώσεις τους μετά το πέρας του δείπνου εργασίας για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. θα ξεκινήσουν από νωρίς το πρωί τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα, με πρώτη τη συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, εξερχόμενος του κτηρίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η Παρασκευή θα είναι δύσκολη ημέρα, αναφερόμενος στη διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.

Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι» .

Ο αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία». «Δεν μπορεί κανείς να κατηγορεί την Αυστρία ότι συμπεριφέρεται μονομερώς ή ότι δεν σέβεται τους πρόσφυγες», ανέφερε. Όπως τόνισε, η Αυστρία αποτελεί τη χώρα που έχει υποδεχθεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

«Καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας», ανέφερε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, μετά το πέρας του δείπνου εργασίας των «28», την Πέμπτη. Όπως σημείωσε, βασικό στοιχείο είναι να περιορίσει η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά.

«Η Ελλάδα δεν θα πρέπει να εγκαταλειφθεί, πρέπει να της δοθούν τα μέσα για να αντιμετωπίσει την κρίση προσφύγων», υπογράμμισε. Εξήγησε επίσης ότι κάθε αίτηση παροχής ασύλου θα εξετάζεται ξεχωριστά, όσο δύσκολο και αν είναι αυτό.

Φρ. Ολάντ: Δεν μπορεί να εγγυηθεί μια ευτυχή έκβαση" των συνομιλιών

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στις Βρυξέλλες ότι δεν μπορεί να "εγγυηθεί μια ευτυχή έκβαση" των συνομιλιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τουρκίας για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής.

"Δεν μπορώ να σας εγγυηθώ ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη (των συνομιλιών) που θα ήταν επιθυμητή για τους πρόσφυγες, την Ευρώπη και την Τουρκία", δήλωσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στο τέλος της πρώτης ημέρας της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

Τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, "παρότι υπήρξαν ερμηνείες, προϋποθέσεις, διευκρινιστικά στοιχεία που ζητήθηκαν, συμφώνησαν σε μια πρόταση που θα συζητηθεί τώρα με την Τουρκία", δήλωσε.

Οι ευρωπαίοι εταίροι θα παρουσιάσουν σήμερα το πρωί την πρόταση αυτή στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο αλλά ακόμη δεν έχουμε φτάσει στο τέλος", τόνισε ο Ολάντ, διευκρινίζοντας ότι η έκβαση θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα και "τη συμφωνία των 28 επί του κειμένου που θα προκύψει" από τις συνομιλίες αυτές.

Θέλοντας να είναι "πολύ ευθύς και πολύ ειλικρινής", ο Ολάντ υπογράμμισε ωστόσο "ακόμη και στην περίπτωση που υπάρχει αυτή η συμφωνία, ακόμη κι αν εφαρμόζεται, κάτι που προϋποθέτει πολλά μέσα από ευρωπαϊκής πλευράς", οι μετακινήσεις πληθυσμών θα συνεχιστούν, "αν δεν διορθωθεί η αιτία των δυσκολιών".

Ο Ολάντ επέμεινε στην ανάγκη να συνεχιστεί η εκεχειρία στη Συρία και να επιτευχθεί "μια πολιτική μετάβαση" στη Δαμασκό.

Μιλώντας για τη Λιβύη, ο Ολάντ τόνισε ότι είναι "μια άλλη κατάσταση που μας ανησυχεί" και επισήμανε "έναν πολύ σοβαρό κίνδυνο" αν "το χάος συνεχιστεί και υπάρξουν νέες μετακινήσεις πληθυσμών" που θα περνούν από "τη Μάλτα, την Ιταλία και αύριο, για άλλη μια φορά, σε χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία".

Πηγή: ΑΜΠΕ, naftemporiki.gr

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News