Κόσμος

Δεν αναγνωρίζουν οι ΗΠΑ την "αυτόνομη ζώνη" των Κούρδων

Η Ουάσινγκτον δεν αναγνωρίζει την "αυτόνομη ζώνη" των Κούρδων της Συρίας, τους οποίους όμως εξακολουθεί να θεωρεί πολύτιμους συμμάχους στη μάχη κατά του ΙΚ.

Οι Κούρδοι της Συρίας, που ανακοίνωσαν την Πέμπτη την εγκαθίδρυση μιας ομοσπονδιακής ζώνης στις περιοχές που ελέγχουν, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις της Ουάσινγκτον, παραμένουν στρατιωτικοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, υπογράμμισε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Άστον Κάρτερ.

"Αποδείχθηκαν εξαιρετικοί εταίροι για εμάς επί του πεδίου για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους" ανέφερε στην Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

"Είμαστε ευγνώμονες και θέλουμε να συνεχίσουμε" αυτή τη συνεργασία, αν και οι ΗΠΑ "αναγνωρίζουν την πολυπλοκότητα του ρόλου τους στην περιοχή", συνέχισε ο Κάρτερ.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε απόψε ότι δεν αναγνωρίζει την ανακήρυξη της αυτοδιοικούμενης ζώνης από τους Κούρδους και ότι εργάζεται για μια ενιαία, ανεξίθρησκη Συρία υπό διαφορετική ηγεσία. "Δεν στηρίζουμε τις αυτοδιοικούμενες, ημιαυτόνομες ζώνες εντός της Συρίας", τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Τζον Κίρμπι.

"Αυτό που θέλουμε να δούμε είναι μια ενιαία Συρία με μια κυβέρνηση της οποίας δεν θα προΐσταται ο (πρόεδρος) Μπασάρ αλ Άσαντ (...). Μια ακέραιη, ενιαία, ανεξίθρησκη Συρία, αυτός είναι ο στόχος", συνέχισε ο Κίρμπι, σημειώνοντας ότι και άλλες χώρες επιδιώκουν αυτόν τον στόχο.

Οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Τετάρτη ότι δεν θα αναγνωρίσουν την ίδρυση μιας αυτόνομης, ενιαίας περιοχής στη βόρεια Συρία. Η Ουάσινγκτον θεωρεί ότι η απόφαση για ένα ενδεχόμενο μοντέλο ομοσπονδιοποίησης της Συρίας θα πρέπει να προκύψει από τις συνομιλίες για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη συριακή κρίση που διεξάγονται στη Γενεύη. Ωστόσο η κουρδική μειονότητα της Συρίας δεν μετέχει σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, λόγω της αντίθεσης της Τουρκίας.

Σχόλια