default-image

Σήμερα οι αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Β.Κορέα

Κόσμος
Σήμερα οι αποφάσεις του ΟΗΕ για τη Β.Κορέα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβλήθηκε για σήμερα Τετάρτη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η ψηφοφορία για την επιβολή αυστηρότερων κυρώσεων στη Βόρεια Κορέα, όπως τόνισαν διπλωμάτες.

Η ψηφοφορία δεν διεξήχθη τελικά την Τρίτη το βράδυ κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας.  Σύμφωνα με την αμερικανική αποστολή στον ΟΗΕ η Μόσχα "επικαλέστηκε μια διαδικασία" με βάση την οποία της δίνεται η δυνατότητα να εξετάσει το κείμενο του ψηφίσματος 24 ώρες αφότου εισαχθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας για έγκριση, γράφει ο ΣΚΑΙ .

Το προσχέδιο ψηφίσματος, που υποβλήθηκε από τις ΗΠΑ μετά από μακρά διαπραγμάτευση με την Κίνα, ενισχύει σημαντικά τις κυρώσεις που έχουν ήδη επιβληθεί στην Πιονγκγιάνγκ. 

Διπλωμάτες ανέφεραν ότι η αναβολή της ψηφοφορίας δεν σημαίνει ότι δεν θα εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να αποκλείσουν το ενδεχόμενο να απέχει η Ρωσία από τη διαδικασία.

Σύμφωνα με την απόφαση, οι χώρες-μέλη του ΟΗΕ θα υποχρεούνται να εξετάζουν όλα τα εμπορεύματα που προορίζονται ή προέρχονται από τη Βόρεια Κορέα, κάτι που δεν έχει γίνει ποτέ ξανά στο παρελθόν.

Αναμένεται να επιβληθούν νέες εμπορικές κυρώσεις και θα απαγορευτεί σε πλοία να δένουν σε λιμάνια, όπου πιστεύεται ότι μεταφέρουν παράνομα φορτία προς τη Βόρεια Κορέα.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News