Κόσμος

Διπλές κάλπες σήμερα στο Ιράν

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι ιρανοί, στην πρώτη εκλογική διαδικασία που διεξάγεται μετά τη συμφωνία μεταξύ Τεχεράνης και Δύσης σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, προκειμένου να αποφασίσουν για το κοινοβούλιο αλλά και τη Συνέλευση των Ειδικών, σώμα κληρικών που διορίζει τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη.

Δικαίωμα ψήφου έχουν περίπου 55 εκατομμύρια άνθρωποι.

Για το κοινοβούλιο εκλέγονται 290 άνθρωποι με 4ετη θητεία ενώ οι ψηφοφόροι θα αναδείξουν και τους 88 κληρικούς της Συνέλευσης των Ειδικών, με 8ετη θητεία.

Τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί στηρίζουν μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς που έχουν συστήσει συνασπισμό με όνομα «Η λίστα της Ελπίδας».

Ο ανώτατος πνευματικός ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε τους Ιρανούς να ψηφίσουν μαζικά στις δύο εκλογικές διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, υποστηρίζοντας ότι η μαζική συμμετοχή θα είναι μία επίδειξη δύναμης κατά των εχθρών της Τεχεράνης.

«Προτείνω σε όλους να ψηφίσουν νωρίς και να επιλέξουν τους υποψηφίους που θα ψηφίσουν μετά από σκέψη... Ένα υψηλό ποσοστό συμμετοχής θ' απογοητεύσει τους εχθρούς της Τεχεράνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χαμενεΐ.

Σχόλια