Κόσμος

Έκτακτη τηλεδιάσκεψη Ομπάμα-Ευρωπαίων για Αιγαίο & προσφυγικό

Την σημασία της νατοϊκής αποστολής και της συνεργασίας της Ελλάδος και της Τουρκίας στην προσπάθεια ελέγχου των ροών των προσφύγων προς την Ευρώπη συζήτησε ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την Καγκελάριο Μέρκελ, τον Πρόεδρο Ολάντ και τον Πρωθυπουργό Κάμερον, κατά την διάρκεια τηλεδιάσκεψης, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, χωρίς ωστόσο να δώσει άλλες λεπτομέρειες.

Όπως αναφέρει το mignatiou.com, αναμένεται παρέμβαση των τεσσάρων χωρών, των ΗΠΑ, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Βρετανίας προς την Αγκυρα πρωτίστως και στην Αθήνα για να ξεπεραστούν τα εμπόδια που προβάλλουν οι Τούρκοι, οι οποίοι προσπαθούν να ανατρέψουν τη συμφωνία των υπουργών Εθνικής Άμυνας του ΝΑΤΟ.

Κατά την διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε διεξοδικά η κατάσταση στην Συρία και η εν εξελίξει προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.

Οι τέσσερις ηγέτες καλωσόρισαν την προοπτική παύσης των εχθροπραξιών στην Συρία, στην βάση της Συμφωνίας του Μονάχου στις 11 Φεβρουαρίου και κάλεσαν όλα τα μέρη να την εφαρμόσουν πιστά.

Επίσης, επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους για πολιτική μετάβαση στην χώρα, που θα επιφέρει μακροχρόνια ειρήνη και νόμιμη διακυβέρνηση στον Συριακό λαό. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι ηγέτες επεσήμαναν την σημασία άμεσης παύσης των βομβαρδισμών εναντίον άμαχων πληθυσμών ενώ συζήτησαν και βήματα βελτίωσης της ανθρωπιστικής κρίσης.

Διαβάστε την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Σχόλια