default-image

Συρία: Τουλάχιστον 120 νεκροί σε επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

Κόσμος
Συρία: Τουλάχιστον 120 νεκροί σε επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Tουλάχιστον 120 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα σε μια σειρά επιθέσεων που συντάραξαν περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων της Συρίας, ενώ οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις για την κήρυξη μιας εκεχειρίας ανακοινώνοντας μιας «προσωρινή» συμφωνία παύσης των εχθροπραξιών.

Η εξτρεμιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για μία διπλή επίθεση αυτοκτονίας στη Χομς, την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου τουλάχιστον 57 άνθρωποι σκοτώθηκαν σύμφωνα με μία μη κυβερνητική οργάνωση.

Άλλοι 62 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν πλησίον μιας ιερής τοποθεσίας των σιιτών στο νότιο τμήμα της Δαμασκού.

Σε αυτό το αιματηρό σκηνικό και παρά τις αποτυχημένες προσπάθειες να τεθεί σε ισχύ μία κατάπαυση του πυρός σε αυτήν την χώρα που συνταράσσεται από τον εμφύλιο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι ανακοίνωσε στο Αμάν «μία κατ' αρχήν προσωρινή συμφωνία» με τη Ρωσία σχετικά με τους όρους μιας εκεχειρίας, που «θα μπορούσε να εφαρμοστεί εντός των επόμενων ημερών».

Πολύνεκρες επιθέσεις

Μια διπλή επίθεση αυτοκτονίας σημειώθηκε σήμερα σε συνοικία που τελεί υπό τον έλεγχο των συριακών δυνάμεων στη Χομς με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 57 άνθρωποι, κυρίως άμαχοι, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που έκανε επίσης λόγο για δεκάδες τραυματίες.

Το Ισλαμικό Κράτος σε μία ανακοίνωση που εξέδωσε ανέλαβε την ευθύνη κι επισήμανε ότι δύο μαχητές του που οδηγούσαν «δύο οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικές ύλες (…) στοχοθέτησαν συγκεντρώσεις» που βρίσκονταν σε εξέλιξη στη συνοικία Άκραμα, όπου κατοικούν στην πλειονότητά τους αλαουίτες.

Πρόκειται για τον βαρύτερο απολογισμό σε μία επίθεση αυτού του είδους στην πόλη από τον Οκτώβριο του 2014, όταν 55 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 49 παιδιά, σκοτώθηκαν σε μία διπλή επίθεση αυτοκτονίας μπροστά από ένα σχολείο.

Λίγες ώρες αργότερα, τουλάχιστον 62 άνθρωποι χάθηκαν σε τουλάχιστον τρεις επιθέσεις, ανάμεσά τους μία με παγιδευμένο αυτοκίνητο, κοντά σε μια σιιτική ιερή τοποθεσία στο νότιο τμήμα της Δαμασκού.

«Οι επιθέσεις συνέπεσαν με το σχόλασμα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν πολλοί μαθητές» διευκρινίστηκε.

Η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη και για αυτήν την αιματοχυσία. Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, δύο βομβιστές αυτοκτονίας ανατίναξαν τα εκρηκτικά τους στη συνοικία Σαγιέντα Ζεϊνάμπ.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο και η ΜΚΟ Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμαναν ότι πρόκειται για τουλάχιστον 3 επιθέσεις.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και των ανταρτών που έχουν αποδυναμωθεί λόγω της ενίσχυσης του Ισλαμικού Κράτους και του μετώπου Αλ Νόσρα. Συγκρούσεις εκτυλίσσονται επίσης μεταξύ κουρδικών δυνάμεων και τζιχαντιστών, ή ακόμα ανταρτών εναντίον τζιχαντιστών.

Αναμένοντας τον Ομπάμα και τον Πούτιν

Εκτός της Ρωσίας, ο διεθνής συνασπισμός υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξάγει αεροπορικούς βομβαρδισμούς από το 2014. Εδώ και μία εβδομάδα, η Τουρκία βομβαρδίζει τις κουρδικές δυνάμεις της Συρίας κοντά στα σύνορά της.

Αυτή ακριβώς η περίπλοκη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί καθιστά δύσκολη την εφαρμογή μια συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Σήμερα από το Αμάν της Ιορδανίας, ο Τζον Κέρι επιχείρησε να εμφανιστεί αισιόδοξος κι ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου ότι συνομίλησε εκ νέου στο τηλέφωνο με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ.

«Καταλήξαμε σε μία κατ'αρχήν προσωρινή συμφωνία σχετικά με τους όρους μιας παύσης των εχθροπραξιών που θα μπορούσε να τεθεί σε ισχύ το επόμενο διάστημα».

«Αυτό δεν έχει ακόμα γίνει και προβλέπω ότι ο πρόεδρος (Μπαράκ) Ομπάμα και ο πρόεδρος (Βλαντίμιρ) Πούτιν θα μπορούσαν να συνομιλήσουν τις επόμενες ημέρες για να επιχειρήσουν να ολοκληρώσουν αυτήν την προσπάθεια» προσέθεσε ο ίδιος.

«Σήμερα βρισκόμαστε πιο κοντά σε μία κατάπαυση του πυρός» διαβεβαίωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος καλεί εδώ και πολλές ημέρες τη Μόσχα να συμβάλει προκειμένου να υπάρξει μια εκεχειρία με τη διακοπή κυρίως των ρωσικών βομβαρδισμών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News