default-image

Ναι στη δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Συρία

Κόσμος
Ναι στη δημιουργία ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στη Συρία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα ότι βλέπει θετικά τη δημιουργία μιας ζώνης απαγόρευσης πτήσεων στη Συρία, όπως ζητά εδώ και πολύ καιρό η Τουρκία, σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Stuttgarter Zeitung.

"Στην παρούσα κατάσταση, θα ήταν χρήσιμο να υπάρχει μια ζώνη την οποία να μη βομβαρδίζει κανείς από τους εμπόλεμους, δηλαδή κάποιου είδους ζώνη απαγόρευσης πτήσεων", απάντησε η καγκελάριος όταν ρωτήθηκε σχετικά με τη δημιουργία ενός "ασφαλούς χώρου" στη Συρία.

Η Άγγελα Μέρκελ τόνισε ότι "δεν μπορούμε να διαπραγματευτούμε με τους τρομοκράτες" του Ισλαμικού Κράτους, όμως μια συμφωνία "μεταξύ των υποστηρικτών" του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και "του συνασπισμού κατά του Άσαντ" θα αποτελούσε "μεγάλη ανακούφιση".

Η καγκελάριος δεν διευκρίνισε τις γεωγραφικές συντεταγμένες όπου θα μπορούσε να δημιουργηθεί η ζώνη ασφαλείας. Η Τουρκία εδώ και μήνες ζητά να υπάρχει ένας "ασφαλής χώρος" που θα εκτείνεται από την Αζάζ μέχρι την Τζαραμπλούς, στη βόρεια Συρία, προκειμένου να φιλοξενηθούν εκεί οι εκτοπισμένοι Σύροι, εντός του συριακού εδάφους.

Αναφερόμενη στους βομβαρδισμούς στο Χαλέπι και στην ευρύτερη περιοχή, ιδίως εκ μέρους των ρωσικών δυνάμεων είπε ότι "καθιστούν ακόμη πιο περίπλοκη" την κατάσταση στη Συρία, μετά από 5 χρόνια πολέμου ο οποίος έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους.

Η Ρωσία έχει εκφράσει την κατηγορηματική αντίθεσή της στη δημιουργία μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, επικαλούμενη τον σεβασμό στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Συρίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News