Κόσμος

Ισπανία: 2 Μαρτίου η συζήτηση για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης σε νέα κυβέρνηση

Η κάτω Βουλή της Ισπανίας θα αρχίσει στις 2 Μαρτίου τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στον πρωθυπουργό μιας νέας κυβέρνησης συνασπισμού, δήλωσε ο πρόεδρός της Πάτσι Λόπεθ.

Ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πέδρο Σάντσεθ, ο οποίος διεξάγει διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης και τον τερματισμό του πολιτικού αδιεξόδου στη χώρα, δήλωσε την Παρασκευή 12 Φεβρουαρίου πως ελπίζει ότι θα καταλήξει σε συμφωνία για έναν κυβερνητικό συνασπισμό μέχρι τα τέλη του μήνα και ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή στις αρχές Μαρτίου.

Αν ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κόμματος δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, υποψήφιοι άλλων κομμάτων θα έχουν στη διάθεσή τους άλλους δύο μήνες προκειμένου να προσπαθήσουν να σχηματίσουν μια εναλλακτική πλειοψηφία προτού προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ο Σάντσεθ, το κόμμα του οποίου ήρθε δεύτερο στις εκλογές του Δεκεμβρίου, θέλει να αποφύγει την επιστροφή στις κάλπες. Πρόσφατες έρευνες δείχνουν πως το κόμμα που τάσσεται κατά της λιτότητας, το Podemos, θα ξεπεράσει τους Σοσιαλιστές σε περίπτωση που διεξαχθούν νέες εκλογές.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια