Κόσμος

Δώρο της φύσης η ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων

Σε μια σημαντική ανακάλυψη προχώρησαν οι επιστήμονες. Eνα δώρο της φύσης όπως χαρακτηρίστηκαν τα βαρυτικά κύματα, ανιχνεύτηκαν από τους ειδικούς. Η ανίχνευση του σήματος έγινε στις 14 Σεπτεμβρίου 2015 σχεδόν ταυτόχρονα και από τους δύο μεγάλους ανιχνευτές του πειράματος LIGΟ στις ΗΠΑ, οι οποίοι απέχουν 3.000 χιλιόμετρα μεταξύ τους.

Είναι η πρώτη άμεση ανίχνευση των βαρυτικών κυμάτων και συμφωνεί με ό,τι προέβλεψε ο Άλμπερ Αϊνστάιν σχεδόν πριν από 100 χρόνια όπως εκτιμούν οι επιστήμονες.

Όπως είπαν οι επιστήμονες στη σημερινή συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ακολούθησαν μέχρι σήμερα μήνες ενδελεχών μελετών και ελέγχων. «Ελέγξαμε πολύ προσεκτικά ξανά και ξανά. Πρόκειται για ένα δώρο της φύσης και είναι αληθινό!», δήλωσε περιχαρής η εκπρόσωπος του LIGO Γκαμπριέλα Γκονζάλες, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Λουιζιάνα.

Ο διάσημος θεωρητικός φυσικός Κιπ Θορν του ΙντιστιτούτουΤεχνολογίας της Καλιφόρνια (Caltech), εκ των ιδρυτών του πειράματος  

, δήλωσε ότι στο μέλλον το LIGO θα «πιάσει» περισσότερα βαρυτικά σήματα, καθώς η ευαισθησία των ανιχνευτών του θα αυξηθεί περαιτέρω.

Σήμα από...μαύρες τρύπες

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν από ποιό ακριβώς σημείο του σύμπαντος προέρχεται το σήμα που εντόπισαν (θα χρειαζόταν εντοπισμός από τρείς ανιχνευτές για κάτι τέτοιο), αλλά πιστεύουν ότι βρίσκεται κάπου στον ουρανό του νοτίου ημισφαιρίου. Όμως εκτιμούν ότι το συμβάν, σε απόσταση 1,3 δισ. ετών φωτός από τη Γη, αφορούσε δύο μαύρες τρύπες με μάζες 29 και 36 φορές μεγαλύτερες από τον Ήλιο.

Εκτιμάται ότι, κατά τη συγχώνευση αυτών των δύο «τεράτων», υπήρξε απώλεια μιας ποσότητας μάζας περίπου τριπλάσιας από τον Ήλιο, η οποία μετατράπηκε σε ενέργεια και στη συνέχεια σε βαρυτικά κύματα μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Αυτά τα κύματα ανίχνευσε τελικά το LIGO.

Σχόλια