Κόσμος

Σουηδία: Συνελήφθησαν ακροδεξιοί που σχεδίαζαν επίθεση εναντίον ξενώνα προσφύγων

Δεκατέσσερις Πολωνούς ακροδεξιούς που σχεδίαζαν επίθεση σε ένα κέντρο φιλοξενίας για αιτούντες άσυλο, έχοντας εξοπλιστεί με τσεκούρια, μαχαίρια και σιδερόβεργες συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές της Σουηδίας.

Αστυνομικές πηγές ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι συνέλαβαν τους υπόπτους την Δευτέρα, χάρη σε μια ανώνυμη πληροφορία. Οι Πολωνοί φέρονται ότι σκόπευαν να επιτεθούν σε ξενώνα προσφύγων στο Νίνεσχαμ, ένα λιμάνι που απέχει περίπου 60 χλμ. από τη Στοκχόλμη και συνδέεται σιδηροδρομικά με το Γκντανσκ.

«Πρόκειται για Πολωνούς υπηκόους που ανήκουν σε ακροδεξιές οργανώσεις» είπε στο δημόσιο ραδιόφωνο SR ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας, ο Λαρς Άλβαρσγε.

«Πιστεύουμε ότι στόχος της επίθεσης ήταν αυτό το κέντρο φιλοξενίας», υπογράμμισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας άλλος εκπρόσωπος, ο Χέσαμ Ακμπάρι.

Η εφημερίδα Aftonbladet στο ρεπορτάζ της ανέφερε ότι ορισμένοι από τους συλληφθέντες κατοικούν μόνιμα και εργάζονται στη Σουηδία.

Ο Άλβαρσγε είπε ότι τρεις από τους Πολωνούς συμμετείχαν το βράδυ της 29ης Ιανουαρίου στη Στοκχόλμη σε μια συγκέντρωση 50-100 κουκουλοφόρων εξτρεμιστών που σχεδίαζαν να επιτεθούν σε αλλοδαπούς.

Η Σουηδία, μια χώρα 9,8 εκατομμυρίων κατοίκων, υποδέχτηκε 163.000 αιτούντες άσυλο το 2015. Δεκάδες κέντρα φιλοξενίας προσφύγων δέχτηκαν επιθέσεις ή πυρπολήθηκαν πέρσι. Βίαια επεισόδια σημειώθηκαν όμως και εντός αυτών των ξενώνων, με αποκορύφωμα τη δολοφονία μιας 22χρονης δασκάλας στις 25 Ιανουαρίου στο Μέλνταλ.

Η Σουηδία εκτιμά ότι φέτος θα υποδεχτεί 70.000-140.000 πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια