Κόσμος

Στην Αγκυρα η Μέρκελ για προσφυγικό

Την Άγκυρα επισκέπτεται σήμερα Δευτέρα η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενδεχομένως και με τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.


Στο επίκεντρο των επαφών της γερμανίδας Καγκελαρίου θα βρεθεί σαφώς το προσφυγικό, ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέφεν Ζάιμπερτ, στην ατζέντα της συνάντησης θα βρίσκονται και θα συζητηθούν και άλλα θέματα.

«Στο επίκεντρο θα βρίσκεται το πώς μπορούμε να εφαρμόσουμε περαιτέρω το Σχέδιο Δράσης ΕΕ-Τουρκίας. Ήδη και οι δυο πλευρές έχουν εφαρμόσει μέρος της συμφωνίας. Θα τεθούν τα ζητήματα του πώς μπορούμε να περιορίσουμε την παράνομη μετανάστευση και να την μετατρέψουμε σε νόμιμη, πώς θα αντιμετωπίσουμε την εγκληματική δραστηριότητα των διακινητών στα τουρκικά παράλια και με ποια προγράμματα μπορούμε να στηρίξουμε καλύτερα τους Σύρους που βρίσκονται στη χώρα», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το αν η Αγκυρα ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, σημείωσε ότι μπορεί κανείς να διακρίνει ότι ακόμη υπάρχουν οι διακινητές που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, άρα είναι προφανές ότι "μένει ακόμη να γίνει δουλειά". 

Ερωτηθείς αν υπάρχει σχεδιασμός για πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι δεν διαθέτει κάποια σχετική πληροφορία.

Σχόλια