Κόσμος

Σαν σήμερα 13 χρόνια πριν καταστράφηκε το Columbia

13 χρόνια πριν, το 2003, το ημερολόγιο έδειχνε 1 Φεβρουαρίου όταν το  Κολούμπια που είχε ολοκληρώσει την αποστολή STS-107 καταστράφηκε κατά την είσοδό του στην ατμόσφαιρα. Τα επτά μέλη του πληρώματος βρήκαν τραγικό θάνατο, ενώ η καταστροφή του αποτελεί μέχρι και σήμερα μελανή σελίδα στην ιστορία της εξερεύνησης του διαστήματος.

Είχε ξεκινήσει την αποστολή του στις 16 Ιανουαρίου του 2003 με στόχο τη διεξαγωγή επιστημονικών ερευνών. Λίγες ημέρες αργότερα η αποστολή του ολοκληρώθηκε, όχι όμως και το ταξίδι του. Την 1η Φλεβάρη το διαστημόπλοιο διαλύεται κατά την επανείσοδό του στην γήινη ατμόσφαιρα, παρασύροντας στο θάνατο το επταμελές πλήρωμά του.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, αιτία της διάλυσης του Κολούμπια ήταν η αποκόλληση, κατά την εκτόξευσή του, ενός κομματιού από το μονωτικό υλικό, που προσέκρουσε στο αριστερό φτερό, προκαλώντας ένα ρήγμα.

Από αυτό το ρήγμα εισήλθαν υπέρθερμα αέρια στο εσωτερικό του φτερού και το κατέστρεψαν, με αποτέλεσμα ολόκληρο το σκάφος να διαλυθεί.

Το πλήρωμα του Columbia:

Rick D. Husband (διοικητής), William C. McCool (πιλότος), Michael P. Anderson (διοικητής φορτίου), David M. Brown (ειδικός αποστολής), Kalpana Chawla

(ειδικός αποστολής), Laurel Clark (ειδικός αποστολής), Ilan Ramon (διοικητής φορτίου).

Σχόλια