Κόσμος

10 χιλιάδες προσφυγόπουλα αγνοούνται

Τουλάχιστον απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που έρχονται στο φως και αποκαλύπτουν μία ακόμη τραγική παράμετρο που αφορά στο προσφυγικό. Μετά την «ομολογία» ανώτατου αξιωματούχου της Ευρωπαϊκής Αστυνομίας πως περισσότερα από 10.000 μικρά παιδιά που έφτασαν χωρίς συνοδεία από τις ζώνες του πολέμου, έχουν εξαφανιστεί, ανοίγει ένας νέος κύκλος ερευνών για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες αυτά τα παιδιά, χωρίζονται από τους δικούς τους.

Τα στοιχεία παιδιών έχουν καταγραφεί από την Europol, και πλέον, αποτελεί σχεδόν βεβαιότητα πως, εφόσον εξακολουθούν να βρίσκονται εν ζωή, τα περισσότερα έχουν πέσει θύματα οργανωμένων εγκληματικών συμμοριών που τα εκμεταλλεύονται με κάθε τρόπο.

Μιλώντας στον βρετανικό Observer ο Brian Donald, αναφέρει χαρακτηριστικά πως «μόνο στην Ιταλία αγνοούνται περίπου 5.000 ενώ ακόμη 1.000 έχουν εξαφανιστεί από το έδαφος της Σουηδίας».

«Δεν είναι εκτός πραγματικότητας να πούμε ότι αναζητούμε περισσότερα από 10.000 παιδιά. Δεν έχουν πέσει όλα θύματα εγκληματικής εκμετάλλευσης. Ορισμένα μπορεί να είναι με μέλη της οικογένειάς τους. Δεν γνωρίζουμε πού βρίσκονται, τι κάνουν και με ποιους είναι» σημείωσε ο ίδιος.

Σχόλια