Κόσμος

Συρία: 60 νεκροί από επιθέσεις αυτοκτονίας του Ισλαμικού Κράτους

Περισσότεροι από 60 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 25 σιίτες μαχητές, σκοτώθηκαν σε μια διπλή - κατ' άλλους τριπλή - επίθεση αυτοκτονίας που διέπραξε η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος σε μια πολύ καλά φυλασσόμενη συνοικία της πρωτεύουσας της Συρίας, Δαμασκού, όπου βρίσκεται ένα σημαντικό σιιτικό τέμενος, γνωστοποίησε μια μη κυβερνητική οργάνωση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επισήμανε ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Από τη βομβιστική επίθεση, που σημειώθηκε κοντά στο τέμενος Σαγίντα Ζεϊνάμπ, υπήρξαν και πάνω από 100 τραυματίες όπως μετέδωσε το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Το SANA είχε αρχικά μεταδώσει ότι 30 ήταν οι νεκροί από τις εκρήξεις αυτές, για τις οποίες διευκρινίζει ότι ήταν τρεις και όχι δύο, και σημειώθηκαν η μια με παγιδευμένο αυτοκίνητο και οι άλλες από δύο καμικάζι κοντά στο σιιτικό τζαμί Σαγίντα Ζεϊνάμπ, νοτίως της συριακής πρωτεύουσας.

Συνάντηση αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης με τον απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Γενεύη

Εντωμεταξύ, οι αντίπαλες πλευρές στη Συρία, κυβέρνηση και αντιπολίτευση, βρίσκονται σήμερα στη Γενεύη, όπου ο ΟΗΕ προσπαθεί να τις πείσει να αρχίσουν έμμεσες συνομιλίες σε μια προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας για τον τερματισμό του πενταετούς πολέμου.

«Είμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στις διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Μόνζερ Μάχους, εκπρόσωπος του κύριου συνασπισμού της αντιπολίτευσης, της Ανώτατης Επιτροπής Διαπραγματεύσεων (HCN) που έφτασε χθες βράδυ στη Γενεύη.

Ήδη σήμερα το μεσημέρι, η αντιπροσωπεία της HCN συναντήθηκε ανεπίσημα με τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα σε ξενοδοχείο της Γενεύης, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην αντιπολίτευση.

Χθες η HCN είχε απειλήσει ότι θα αποχωρούσε από τη διαδικασία, αν η ανθρωπιστική κατάσταση δε βελτιωθεί στη Συρία και επανέλαβε τα αιτήματά της: άρση της πολιορκίας πόλεων, τερματισμό των επιθέσεων εναντίον αμάχων και απελευθέρωση των κρατουμένων.

Μετά και τη βομβιστική επίθεση νωρίτερα σήμερα κοντά στο σιιτικό τζαμί στη νότια Δαμασκό, τα συναισθήματα είναι «ανάμεικτα» στην αντιπροσωπεία της HCN, είπε ο Μάχους. «Δεν έχουμε εγγυήσεις» για αιτήματά μας όσον αφορά την ανθρωπιστική κατάσταση. «Υπάρχουν υποσχέσεις, αλλά δεν πιστεύουμε πλέον στις υποσχέσεις».

Σύμφωνα με τον Μάχους, η HCN, την οποία συγκροτούν στελέχη της αντιπολίτευσης και εκπρόσωποι ενόπλων οργανώσεων, πρόκειται να συναντηθεί σήμερα και με διπλωμάτες των μεγάλων δυτικών χωρών που εμπλέκονται στο θέμα της Συρίας.

Από την πλευρά της, η αντιπροσωπεία του κυβέρνησης υπό τον πρεσβευτή της Συρίας στον ΟΗΕ Μπασάρ Τζααφάρι, η οποία παραμένει σιωπηλή μετά την άφιξή της στη Γενεύη την Παρασκευή, αναμένεται να δώσει την πρώτη της συνέντευξη Τύπου αργότερα σήμερα.

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια