Κόσμος

Βέλγιο-Γαλλία: Κατηγορίες για τρομοκρατία απαγγέλθηκαν σε νεαρό

Βέλγοι εισαγγελείς γνωστοποίησαν την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου ότι απήγγειλαν κατηγορίες για τρομοκρατία σε βάρος ενός Βέλγου ηλικίας 30 ετών, ενός εκ των δύο προσώπων που τέθηκαν υπό κράτηση νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις του Παρισιού όπου σκοτώθηκαν 130 άνθρωποι.

«Σε βάρος του επονομαζόμενου Ζακάρια Ζ., που γεννήθηκε το 1986, βελγικής υπηκοότητας και είχε συλληφθεί την 20η Ιανουαρίου στην περιοχή του Γκαντ (στο Μόλενμπεκ) εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης (που προβλέπει την προφυλάκισή του) από τον δικαστή» διευκρινίζει η εισαγγελία σε δελτίο τύπου.

Ο Ζακάρια Ζ. διώκεται για «δολοφονίες στο πλαίσιο τρομοκρατικών ενεργειών και συμμετοχή στη δράση μια τρομοκρατικής οργάνωσης». Ο δεύτερος συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος.

Ο Ζακάρια Ζ ήταν στενός συνεργάτης του Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, του φερόμενου εγκεφάλου των επιθέσεων του Παρισιού, όπως μεταδίδουν βελγικά μέσα ενημέρωσης. Η εισαγγελία δεν επιβεβαιώνει ούτε διαψεύδει αυτήν την πληροφορία και δεν έδωσε περισσότερες εξηγήσεις σχετικά με τις κατηγορίες που του προσάπτουν.

Πρόκειται για το 11ο πρόσωπο σε βάρος του οποίου απαγγέλλονται κατηγορίες στο Βέλγιο στο πλαίσιο των ερευνών για τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Οι εισαγγελείς γνωστοποίησαν ότι άλλος ένας ύποπτος, τον οποίο κατονομάζουν ως Άγιουμπ Μπ. και προφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο αποφυλακίστηκε καθώς δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις σε βάρος του.

Δεδομένου ότι άλλος ένας άνθρωπος αφέθηκε ελεύθερος και άλλος ένας διώκεται επίσημα, ο αριθμός των ανθρώπων που κρατούνται από τις βελγικές αρχές και εμπλέκονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι έχει ανέλθει στους δέκα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Σχόλια