Κόσμος

Ενδείξεις ότι υπάρχει και 9ος πλανήτης στο ηλιακό σύστημα

Έναν νέο πλανήτη, τον Ένατο, στο Ηλιακό μας Σύστημα, φαίνεται ότι ανακάλυψαν δύο ερευνητές από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Cal Tech).

Όπως υποστηρίζουν οι αστρονόμοι, σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Astronomical Journal, το ηλιακό μας σύστημα ενδέχεται να «φιλοξενεί» κι έναν ένατο πλανήτη που είναι περίπου 10 φορές μεγαλύτερος από τη Γη και βρίσκεται σε τροχιά μακριά από τον Ποσειδώνα, ο οποίος περιστρέφεται γύρω από τον Ήλιο σε μια απόσταση τουλάχιστον 4,5 δισεκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το ουράνιο σώμα εκτιμάται επίσης πως έχει περίπου 5.000 φορές τη μάζα του Πλούτωνα.

Μέχρι στιγμής ο «πλανήτης εννιά» όπως τον ονομάζουν, δεν έχει παρατηρηθεί απ' ευθείας από τον άνθρωπο, ούτε από τους δύο αστρολόγους που δημοσιεύουν την έρευνα. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι τον βρήκαν μέσα από μαθηματικά μοντέλα και προσομοιώσεις σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και βρίσκονται στο στάδιο κατά το οποίο προσπαθούν να παρατηρήσουν άμεσα τον πλανήτη.

«Πρόκειται για ένα αρκετά σημαντικό τμήμα του ηλιακού μας συστήματος που παραμένει εκεί έξω για να το ανακαλύψουμε, το οποίο είναι αρκετά συναρπαστικό» επισήμανε ο αστρονόμος Μάικ Μπράουν σε ανακοίνωση.

Σχόλια