Κόσμος

Ιράν: Ανακτά περιουσιακά στοιχεία 32 δισ. δολαρίων

Το Ιράν θα ανακτήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 32 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχαν παγώσει σε διεθνείς τράπεζες λόγω των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στην Τεχεράνη, ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας.

«Με την άρση των κυρώσεων και την ισχύ της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, 32 δισεκατομμύρια δολάρια παγωμένων περιουσιακών στοιχείων θα αποδεσμευτούν», τόνισε ο Βαλιολάχ Σεΐφ.

Ο πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν διευκρίνισε ότι «από το ποσό αυτό, τα 28 δισεκατομμύρια δολάρια θα προστεθούν στα περιουσιακά στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ τα τέσσερα που απομένουν θα μεταφερθούν στο υπουργείο Οικονομικών».

Ο Βαλιολάχ Σεΐφ πρόσθεσε ότι «τα χρήματα αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την εισαγωγή απαραίτητων αγαθών. Δεν είναι λογικό να φέρουμε πίσω τα χρήματα αυτά στο Ιράν. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία, που θα αποδεσμευτούν, θα τοποθετηθούν σε ασφαλείς λογαριασμούς σε ξένες τράπεζες».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν τέθηκε σε ισχύ η συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, το Σάββατο 16 Ιανουαρίου, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν την άρση των οικονομικών και χρηματοπιστωτικών κυρώσεων που είχαν επιβάλει στην Τεχεράνη.

Σχόλια