Κόσμος

Οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι έχουν όσα έχει ο μισός πληθυσμός της Γης

Όσο πλούτο έχει ο μισός πληθυσμός της Γης έχουν σήμερα οι 62 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη.

Αυτό δείχνει έκθεση που δημοσίευσε η μη κυβερνητική οργάνωση Oxfam με την οποία, παραμονές του Νταβός, θέλει να στρέψει το βλέμμα στην ακραία οικονομική ανισότητα σε παγκόσμιο επίπεδο: Εξαιτίας και των φορολογικών παραδείσων, αναφέρει, οι 62 πλουσιότεροι στον κόσμο διαθέτουν περιουσία ίση με εκείνη του μισού παγκόσμιου πληθυσμού. 

Μάλιστα, η οργάνωση επισημαίνει ότι το πλουσιότερο 1% πρόκειται ακόμη και να ξεπεράσει σε πλούτο το υπόλοιπο 99% μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο πλούτος των 62 πλουσιότερων ανθρώπων στον κόσμο έχει αυξηθεί κατά 44% από το 2010, ενώ ο πλούτος των φτωχότερων 3,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων μειώθηκε κατά 41%, αναφέρει η έκθεση που δημοσιοποίησε λίγες μέρες πριν την ετήσια συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.

Σχεδόν οι μισοί υπερ-πλούσιοι είναι από τις Ηνωμένες Πολιτείες, 17 από την Ευρώπη, και οι υπόλοιποι από χώρες που περιλαμβάνουν την Κίνα, τη Βραζιλία, το Μεξικό, την Ιαπωνία και τη Σαουδική Αραβία.«Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε εκατοντάδες εκατομμυρίων ανθρώπων να πεινάνε όταν οι πόροι που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να τους βοηθήσουν απορροφώνται από αυτούς στην κορυφή» σχολίασε η διευθύντρια της Oxfam International, Γουίνι Μπιάνιμα.

Περίπου 7,6 τρισ. δολάρια από προσωπικό πλούτο βρίσκονται σε εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους -αν φορολογείτο, ποσό της τάξης των 190 δισ. δολαρίων θα ήταν διαθέσιμο κάθε χρόνο σε κρατικούς προϋπολογισμούς, σύμφωνα με υπολογισμούς του Γκέιμπριελ Ζάκμαν, λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Η Oxfam είπε ότι 30% όλου του χρηματικού πλούτου της Αφρικής βρίσκεται σε εξωχώριους λογαριασμούς, που θα έφερναν κάθε χρόνο φορολογικά έσοδα 14 δισ. δολαρίων το χρόνο. 

Τα χρήματα αυτά θα αρκούσαν για την υγεία και περίθαλψη 4 εκατομμυρίων παιδιών το χρόνο, και για την πρόσληψη αρκετών δασκάλων να εγγυηθούν ότι κάθε παιδί της Αφρικής μπορεί να πάει σχολείο, υπογραμμίζει στην έκθεσή της η οργάνωση.

Σχόλια