Κόσμος

Άρση των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν

Το πράσινο "φως" για την εφαρμογή της συμφωνίας τονίζοντας ότι η Τεχεράνη τήρησε τις δεσμεύσεις της για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος, υπογράμμισε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), η οποία είναι αρμόδια να ελέγχει τη πυρηνική δραστηριότητα του Ιράν.

Έτσι, η διεθνής κοινότητα ήρε όλες τις οικονομικές κυρώσεις που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης όπως προβλέπει η συμφωνία η οποία επιτεύχθηκε στις 14 Ιουλίου 2015, ανακοίνωσαν το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 στη Βιέννη οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μογκερίνι, και της ιρανικής, Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

ΟΗΕ: "Μεγάλο βήμα" η εφαρμογή της συμφωνίας

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν χαιρέτισε την έναρξη της εφαρμογής της συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Ο κ. Μπανκ Κι Μουν εξέφρασε την ελπίδα «η επιτυχία της συμφωνίας αυτής να συντελέσει σε μια καλύτερη περιφερειακή και διεθνή συνεργασία υπέρ της ειρήνης, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή και πέρα από αυτήν».

Το ιστορικό των κυρώσεων

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επέβαλε τέσσερις σειρές κυρώσεων σε βάρος του Ιράν μεταξύ 2006 και 2010, οι οποίες αναμένεται να αρθούν σταδιακά κατά τη διάρκεια της εφαρμογής της συμφωνίας. Ορισμένες θα διατηρηθούν σύμφωνα με απόφαση που ψηφίστηκε τον Ιούλιο.

Τι σημαίνει η άρση των κυρώσεων

Με την άρση των κυρώσεων της διεθνούς κοινότητας κατά του Ιράν, μετά την εφαρμογή της συμφωνίας για τα πυρηνικά, όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να πραγματοποιούν συναλλαγές με το Ιράν σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, σύμφωνα με ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, όλοι οι μη Αμερικανοί πολίτες έχουν πλέον το δικαίωμα να πραγματοποιούν συναλλαγές με μεγάλους φορείς της ιρανικής κυβέρνησης και να προχωρούν σε αγοραπωλησίες σε εμπορεύματα και υπηρεσίες, ανάμεσα τους αυτοκίνητα, ατσάλι, άνθρακα, χρυσό και παροχές στον ασφαλιστικό τομέα, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο.

Η άρση των κυρώσεων επιτρέπει επίσης σε μη Αμερικανούς να προχωρούν σε αγορά ιρανικού πετρελαίου, καθώς και την πώληση αγαθών και υπηρεσιών στον ενεργειακό τομέα του Ιράν, με το υπουργείο να δίνει το δικαίωμα σε αλλοδαπές θυγατρικές εταιρείες αμερικανικών εταιρειών να λειτουργούν στο Ιράν.

Εντολή Ομπάμα για άρση των κυρώσεων

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε εκτελεστική εντολή με την οποία αίρονται οι κυρώσεις κατά του Ιράν που συνδέονται με το πυρηνικό του πρόγραμμα μετά την εκπλήρωση από την Τεχεράνη των απαιτήσεων μιας πυρηνικής συμφωνίας με τις παγκόσμιες δυνάμεις, ανέφερε ο Λευκός Οίκος. Επίσης, ο πρόεδρος Ομπάμα ενημέρωσε τους ηγέτες του Κογκρέσου για την κίνηση αυτή.

Η Γαλλία χαιρέτισε την εφαρμογή της συμφωνίας

Από την πλευρά της, η Γαλλία «χαιρέτισε την έναρξη της πλήρους εφαρμογής της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Λοράν Φαμπιούς, εκφράζοντας την ελπίδα να υπάρξει το ίδιο «πνεύμα συνεργασίας» για «όλες τις περιφερειακές προκλήσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι οι μεγάλες δυνάμεις με τις οποίες είχε υπογράψει συμφωνία για το πυρηνικό του πρόγραμμα το Ιράν είναι: οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, η Βρετανία, η Ρωσία, η Γαλλία, η Κίνα και η Γερμανία, ενώ συμμετείχαν και διπλωμάτες ως εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνολικά.

Βρετανία: Ορόσημο η συμφωνία

Στις χώρες που καλωσόρισαν την εφαρμογή της συμφωνίας προστέθηκε και η Βρετανία, της οποίας η κυβέρνηση επικρότησε την έναρξη ισχύος της ιστορικής συμφωνίας που υπέγραψε πέρσι το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης, που άνοιξε ταυτόχρονα τον δρόμο για την άρση των διεθνών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ροχανί: "Μεγαλειώδης νίκη"

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί συνεχάρη το ιρανικό έθνος έπειτα από την έναρξη ισχύος της πυρηνικής συμφωνίας λέγοντας χαρακτηριστικά «υποκλίνομαι στο μεγαλείο των πολιτών του Ιράν για την υπομονή που επέδειξαν».

Ελλάδα: Ενισχύεται η διεθνής και περιφερειακή ασφάλεια

H Ελλάδα χαιρετίζει την έναρξη της εφαρμογής της Συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και εκφράζει την ιδιαίτερη ικανοποίησή της για τη «θετική αυτή εξέλιξη», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Το Ισραήλ εκφράζει την ανησυχία του

Τη δυσπιστία του όσον αφορά την εφαρμογή της πυρηνικής συμφωνίας εκ μέρους του Ιράν αλλά και τον σκεπτικισμό του για την άρση των κυρώσεων κατά της Τεχεράνης εξέφρασε το Ισραήλ.

«Η Τεχεράνη δεν έχει εγκαταλείψει τα σχέδιά της για την απόκτηση πυρηνικών όπλων, ακόμη και μετά την υπογραφή της συμφωνίας για το πυρηνικό της πρόγραμμα», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Ακόμα και μετά την υπογραφή της πυρηνικής συμφωνίας, το Ιράν δεν έχει εγκαταλείψει το στόχο του να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και συνεχίζει με τις ενέργειες του να προκαλεί την αποσταθεροποίηση της Μέσης Ανατολής, σκορπίζοντας τον τρόμο σε όλο τον κόσμο, παραβιάζοντας διεθνείς δεσμεύσεις που έχει προσυπογράψει», δήλωσε ο Νετανιάχου, με ανακοίνωση του.

Στο ίδιο "στρατόπεδο" περιλαμβάνεται και ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Πολ Ράιαν, ο οποίος κατήγγειλε την άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν.

Σχόλια