Κόσμος

ΠΓΔΜ: Άκαρπες οι συνομιλίες για τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών

Χωρίς αποτέλεσμα για τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 24 Απριλίου, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί, κατέληξαν τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου οι πολύωρες συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, οι οποίες διεξήχθησαν στα Σκόπια με τη μεσολάβηση του επιτρόπου για τη Διεύρυνση της Ε.Ε. Γιοχάνες Χαν.

Μετά τις συνομιλίες, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, o Ζόραν Ζάεβ, δήλωσε ότι η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε εκλογές αν αυτές διεξαχθούν στα τέλη Απριλίου, επειδή έχει καθυστερήσει η εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων και η ρύθμιση του πλαισίου λειτουργίας των μέσων μαζικής ενημέρωσης ώστε αυτά να λειτουργούν χωρίς την "κηδεμονία" της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι.

«Οι συνομιλίες κατέρρευσαν και δεν υπάρχει συμφωνία. Η αντιπολίτευση δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε εκλογές αν αυτές διεξαχθούν στις 24 Απριλίου», δήλωσε κατηγορηματικά ο Ζόραν Ζάεβ.

Από την πλευρά του, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι προσήλθε στις συνομιλίες με μοναδικό σκοπό να "τορπιλίσει" τη συμφωνία για τη διεξαγωγή των εκλογών στα τέλη Απριλίου, επικαλούμενη σαθρά και αβάσιμα επιχειρήματα.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι σημείωσε ότι, από τους τέσσερις αρχηγούς των μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας, μόνον ο Ζόραν Ζάεβ τάχθηκε κατά της διεξαγωγής των εκλογών στις 24 Απριλίου, κάτι που επιβεβαίωσε και ο αρχηγός του συγκυβερνώντος αλβανικού κόμματος Αλί Αχμέτι.

«Είναι εμφανές ότι ο Ζάεβ φοβάται τις εκλογές και την ετυμηγορία του λαού καθώς γνωρίζει πολύ καλά ότι θα υποστεί συντριπτική ήττα και κάνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου οι εκλογές να μη διεξαχθούν», ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι και πρόσθεσε ότι τις προσεχείς ημέρες το κόμμα του θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις του.

Την Παρασκευή, ο Νίκολα Γκρούεφσκι υπέβαλε την παραίτησή του από πρωθυπουργός της χώρας, στη βάση της συμφωνίας μεταξύ των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, από τον περασμένο Ιούλιο, σχετικά με την επίλυση της πολύμηνης πολιτικής κρίσης στη χώρα.

Όπως ορίζει η συμφωνία και όπως ανέφερε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, η παραίτησή του από το αξίωμα του πρωθυπουργού θα τεθεί σε ισχύ 100 ημέρες πριν τη διεξαγωγή των εκλογών.

Σχόλια