Κόσμος

Έξι θύματα από δοκιμή φαρμάκου στη Γαλλία

Ένα άτομο έμεινε «εγκεφαλικά νεκρό» και πέντε ακόμα εθελοντές μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο μετά από αποτυχημένη δοκιμή φαρμάκου σε εργαστήριο στην πόλη Ρεν της Γαλλίας.

Το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας γνωστοποίησε ότι η δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε ιδιωτικό εργαστήριο στην πόλη Ρεν, ωστόσο στην ανακοίνωσή του δεν αποκαλύπτει το όνομα του φαρμάκου που εξεταζόταν, παρά μόνο ότι επρόκειτο για ένα παυσίπονο που περιέχει κάνναβη και λαμβάνεται από το στόμα.

Σύμφωνα με την Independent, το εργαστήριο όπου γινόταν η κλινική δοκιμή έχει διακόψει την όλη διαδικασία και ανακαλεί όλους τους εθελοντές που έχουν ήδη λάβει το φάρμακο για έλεγχο. Δεν είναι γνωστό πόσα άτομα συμμετέχουν στο πείραμα.

Αμέσως μετά το συμβάν, η υπουργός Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρισόλ Τουρέν μεταβαίνει στην πόλη της βορειοδυτικής Γαλλίας ώστε να κάνει επιτόπου την πρώτη αυτοψία, και εντός της ημέρας αναμένεται να παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου.

Αυτή ήταν η πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής για το συγκεκριμένο φάρμακο με στόχο την αξιολόγηση της «ασφάλειας, της ανοχής και των φαρμακευτικών ιδιοτήτων του στελέχους» σε υγιείς εθελοντές.

Ήδη το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του ατυχήματος στο ιδιωτικό εργαστήριο το οποίο είναι αδειοδοτημένο και ειδικεύεται σε κλινικές δοκιμές.

Σχόλια