Κόσμος

Ο Ομπάμα καλεί την Αμερική να μην υποκύψει στον φόβο

Nα μην υποκύψουν στον φόβο, τόσο απέναντι στις οικονομικές αναταράξεις, όσο και απέναντι στην απειλή του Ισλαμικού Κράτους, κάλεσε τους Αμερικανούς ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, στη διάρκεια της τελευταίας του ομιλίας ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

Απευθυνόμενος στους πολιτικούς του αντιπάλους, ο Ομπάμα απηύθυνε προειδοποίηση από το βήμα του Κονγκρέσου κατά των υπερβολικών δηλώσεων για την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με τις οποίες ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με τον «τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Παίζουν το παιγνίδι των τζιχαντιστών», παρατήρησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Όπως είπε, «τα πλήθη των μαχητών στις καρότσες των τζιπ και οι διαταραγμένοι εγκέφαλοι που συνωμοτούν σε διαμερίσματα και γκαράζ αποτελούν τεράστιο κίνδυνο για τους πολίτες και πρέπει να συλληφθούν» ωστόσο «δεν αποτελούν απειλή για την ύπαρξη» του αμερικανικού έθνους. «Εάν αμφιβάλλετε για τη δέσμευση της Αμερικής - ή για τη δική μου δέσμευση στην απόδοση δικαιοσύνης- ρωτήστε τον Οσάμα μπιν Λάντεν», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας στις κινδυνολογικές δηλώσεις τους δισεκατομμυριούχου Ντόναλντ Τραμπ, ο Ομπάμα τόνισε ότι να κάνει κανείς λόγο για παρακμή της αμερικανικής οικονομίας αποτελεί «πολιτικό μύθευμα».

Σχετικά με τις σημαντικές αλλαγές που συνέβησαν στις Ηνωμένες Πολιτείες στη διάρκεια της ιστορίας τους - και ιδιαίτερα στα διαδοχικά μεταναστευτικά κύματα- δήλωσε: «Κάθε φορά, ορισμένοι σας έλεγαν να φοβάστε το μέλλον... Και κάθε φορά νικήσαμε αυτούς τους φόβους».

Μίλησε επίσης για τις αλλαγές που βρίσκονται σε εξέλιξη όπως οι ιατρικές ανακαλύψεις, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση του αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με τον οποίο «η Αμερική μπορεί να θεραπεύσει τον καρκίνο, όπως μπόρεσε να κατακτήσει τη Σελήνη».

Γκουαντάναμο - Κούβα στην ατζέντα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρθηκε σε μία παλαιά δέσμευση της πρώτης προεκλογικής του εκστρατείας την οποία δεν τήρησε μέχρι στιγμής: το κλείσμο του κέντρου κράτησης του Γκουαντάναμο, που άνοιξε μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. «Κοστίζει ακριβά, είναι άχρηστο και δεν αποτελεί παρά επιχείρημα επιστράτευσης για τους εχθρούς μας», είπε εισπράττοντας ζωηρό χειροκρότημα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα επέμεινε στο βήμα της προσέγγισης με την Κούβα και κάλεσε το Κογκρέσο να άρει το αμερικανικό οικονομικό εμπάργκο. «Πενήντα χρόνια που πέρασαν με την απομόνωση της Κούβας δεν κατάφεραν να προωθήσουν τη δημοκρατία και έπληξαν τη θέση μας στη Λατινική Αμερική. Θέλετε να ενισχύσετε τον ηγετικό μας ρόλο και την αξιοπιστία μας στην αμερικανική ήπειρο; Παραδεχτείτε ότι ο Ψυχρός Πόλεμος τελείωσε. Αίρετε το εμπάργκο», δήλωσε.

Το State of the Union είναι ομιλία, η οποία πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο από τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο ενώπιον του Κογκρέσου και ενημερώνει τον αμερικανικό λαό για την κατάσταση των Ηνωμένων Πολιτειών,  την ατζέντα του Αμερικανού προέδρου για όλο τον χρόνο και παρουσιάζει αναλυτικά τα θέματα που έχει σε προτεραιότητα και σκοπεύει να προωθήσει μέσα στη χρονιά.

Σχόλια