Κόσμος

Φόβος για τρομοκρατικά χτυπήματα απο drones

Η ανησυχία ότι τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν από τρομοκρατικές οργανώσεις ως «φθηνές, απλές, οικονομικές και αποτελεσματικές αυτοσχέδιες εκρηκτικές συσκευές» αναφέρεται σε ανάλυση του Remote Control Project, think tank με έδρα το Λονδίνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του BBC.

Οι συντελεστές της ανάλυσης τονίζουν ότι πρέπει να θεσπιστούν αυστηρότεροι κανόνες όσον αφορά τη χρήση drones. Ταυτόχρονα αναφέρουν ότι οι κατασκευαστές θα έπρεπε να προγραμματίζουν drones με συντεταγμένες GPS ζωνών όπου δεν επιτρέπονται πτήσεις, ενώ θα έπρεπε να χαλαρώσουν οι περιορισμοί όσον αφορά στη χρήση συσκευών παρεμβολών σε ραδιοσυχνότητα.

Επί της παρούσης, στη Βρετανία, οποιοσδήποτε μπορεί να χρησιμοποιεί drones βάρους κάτων των 20 κιλών για μη εμπορικούς σκοπούς- κάτι που προκαλεί ανησυχία, καθώς διάφορες «ομάδες απειλής» έχουν ήδη επιδείξει δυνατότητες χρήσης πολιτικών drones για επιθέσεις και συλλογή πληροφοριών.

Η καλύτερη χρήση εναντίον τους, υπογραμμίζεται, είναι η ανάπτυξη μιας σειράς από αντίμετρα, που περιλαμβάνει πλαίσιο κανόνων, παθητικά αντίμετρα και ενεργά αντίμετρα- όπως περιορισμός των δυνατοτήτων μεταφοράς φορτίου, δημιουργία συστήματος συναγερμού για το πότε τα drones εισέρχονται σε απαγορευμένες ζώνες και ανάπτυξη καινοτόμων συστημάτων εξουδετέρωσης drones.

Στη μελέτη γίνεται αναφορά σε σειρά περιστατικών, όπως πτήσεις σε σημεία ενδιαφέροντος στη Γαλλία (περιλαμβανομένου του Πύργου του Άιφελ και της αμερικανικής πρεσβείας), την καταγραφή 20 υπόπτων περιστατικών μεταξύ του Ιανουαρίου 2013 και του Αυγούστου 2015 στο Λονδίνο και βίντεο του Ισλαμικού Κράτους όπου φαίνονται να χρησιμοποιούνται drones για σκοπούς αναγνώρισης στο Ιράκ.

Σχόλια