Κόσμος

Αυστηροποίηση των κανόνων για τους πρόσφυγες επιθυμεί η Μέρκελ

Την ώρα που στην Κολωνία η αντιμεταναστευτική κινητοποίηση του ακροδεξιού κινήματος Pegida έπαιρνε βίαιη τροπή, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ -η οποία δέχεται επικρίσεις για τη μεταναστευτική της πολιτική - τασσόταν υπέρ αυστηρότερων κανόνων για την απέλαση μεταναστών.

Σύμφωνα με τη γερμανική αστυνομία, τουλάχιστον 32 άτομα είναι ύποπτα για τις επιθέσεις της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, με 22 από τα άτομα αυτά να έχουν αιτηθεί ασύλου.

Από τους 32 υπόπτους, οι εννέα είναι Αλγερινοί, οκτώ Μαροκινοί, πέντε Ιρανοί και τέσσερις Σύριοι. Τρεις Γερμανοί, ένας Ιρακινός, ένας Σέρβος και ένας Αμερικανός πολίτης εμπλέκονται επίσης στην υπόθεση.

Ομάδες νεαρών λήστεψαν, απείλησαν ή επιτέθηκαν σεξουαλικά σε περίπου 120 γυναίκες το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Σύμφωνα με το in.gr, η καγκελάριος της Γερμανίας τάχθηκε το Σάββατο υπέρ της αυστηροποίησης της νομοθεσίας που αφορά τις απελάσεις προσφύγων που έχουν αιτηθεί άσυλο στη χώρα, αλλά καταδικάζονται από γερμανικά δικαστήρια για διάφορα αδικήματα, ακόμη και αν η καταδίκη αυτή είναι με αναστολή.

«Αν οι πρόσφυγες διέπραξαν ένα αδίκημα» αυτό «θα πρέπει να έχει συνέπειες [...] Αυτό σημαίνει ότι το δικαίωμα (παραμονής τους στη Γερμανία) θα πρέπει να τερματίζεται αν καταδικαστούν σε φυλάκιση, ακόμη και με αναστολή», είπε η καγκελάριος, με αφορμή τις επιθέσεις.

Η ηγεσία του συντηρητικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Μέρκελ, που συνεδρίασε το Σάββατο στο Μάιντς, συμφώνησε να ζητήσει να ανακαλείται η χορήγηση ασύλου στην περίπτωση καταδίκης για κάποιο αδίκημα.

Το ζήτημα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με το συγκυβερνών κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD).

«Είναι σημαντικό εκεί όπου δεν επαρκεί ο νόμος, να τροποποιηθεί» τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ, η οποία σημείωσε ότι θεωρεί πως αυτό είναι «προς το συμφέρον της μεγάλης πλειονότητας των προσφύγων».

Με βάση τη γερμανική νομοθεσία, ένας άνθρωπος στον οποίο έχει χορηγηθεί άσυλο μπορεί να απελαθεί από τη Γερμανία εφόσον έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση τουλάχιστον τριών ετών, υπό τον όρο όμως ότι η ζωή του ή η υγεία του δε θα διατρέξουν κίνδυνο στη χώρα καταγωγής του.

Η αντιμεταναστευτική διαδήλωση του ακροδεξιού Pegida στην Κολωνία κατέληξε σε επεισόδια. Σημειώθηκαν συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ενώ αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού.

Σχόλια