Κόσμος

Η Δανία εισάγει ελέγχους στα σύνορα με Γερμανία-Ανησυχία για Σένγκεν

Λίγες μόλις ώρες αφότου η Σουηδία επέβαλε μέτρα ελέγχου στα σύνορά της για να εμποδίσει τη διέλευση προσφύγων και μεταναστών χωρίς έγγραφα από το έδαφος της Δανίας, ήρθε η σειρά της τελευταίας να ενισχύσει τους ελέγχους στη μεθόριο με τη Γερμανία.

Σχολιάζοντας την απόφαση της Κοπεγχάγης να επανεισάγει συνοριακούς ελέγχους μετά την αντίστοιχη κίνηση της Σουηδίας, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγερ προειδοποιεί διά του εκπροσώπου του, Μάρτιν Σέφερ, ότι «η πολύτιμη αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας στη ζώνη Σένγκεν βρίσκεται σε κίνδυνο».

Η απόφαση «δεν ήταν μία ευτυχής στιγμή», τόνισε ο Δανός πρωθυπουργός Λαρς Λέκε Ράσμουσεν ανακοινώνοντας την επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα με τη Γερμανία, όμως σημείωσε πως η Κοπεγχάγη «πρέπει να αντιδράσει» στους σουηδικούς περιορισμούς.

«Εισάγουμε προσωρινούς συνοριακούς ελέγχους, αλλά με ισορροπημένο τρόπο», είπε μεταξύ άλλων κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δανός πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας ότι «εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να προστατεύσει τα εξωτερικά σύνορα θα δείτε όλο και περισσότερες χώρες να αναγκάζονται να εισάγουν προσωρινούς ελέγχους».

«Μπορεί να έχει σοβαρές επιπτώσεις για τη Δανία το γεγονός ότι άλλες βορειοευρωπαϊκές χώρες θέτουν φραγμούς στα σύνορά τους. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση των αιτήσεων ασύλου», προσέθεσε ο Ράσμουσεν, η κυβέρνηση του οποίου στηρίζεται στο Κοινοβούλιο από το αντιμεταναστευτικό Λαϊκό Κόμμα.

Η αστυνομία της Δανίας θα πραγματοποιεί ελέγχους για τις επόμενες δέκα ημέρες, περίοδος η οποία δύναται να παραταθεί.

Σε επιστολή του προς την Ευρωπαϊκή Επιστολή, ο Δανός υπουργός αρμόδιος για ζητήματα ενσωμάτωσης Ίνγκερ Στότζμπεργκ αναφέρει ότι οι έλεγχοι θα εστιαστούν αρχικά στα σύνορα με τη Γερμανία αλλά μπορεί να επεκταθούν στο σύνολο των συνόρων της Δανίας.

Ο ίδιος αναφέρει ότι τα μέτρα που έλαβε η Σουηδία οδηγούν τη Δανία ενώπιον σοβαρού κινδύνου για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια, διότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός παράτυπων μεταναστών μπορεί να εγκλωβιστεί στην περιοχή της Κοπεγχάγης.

Σημειώνεται ότι η απόφαση που έλαβε νωρίτερα η σουηδική κυβέρνηση σημαίνει ότι όλοι οι ταξιδιώτες θα μπορούν να περάσουν τη γέφυρα Όρεσουντ μόνο με την επίδειξη εγγράφων.

Οι επιβάτες τρένων που κατευθύνονται στη Σουηδία θα πρέπει να αλλάξουν τρένο στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης για να περάσουν από έλεγχο ταυτότητας, γεγονός το οποίο αναμένεται να διαταράξει σοβαρά τις μετακινήσεις από τη Δανία.

Περίπου 20.000 άτομα διασχίζουν σε καθημερινή βάση τη γέφυρα Όρεσουντ, η οποία συνδέει τις σουηδικές πόλεις Μάλμε και Λουντ με την πρωτεύουσα της Δανίας, Κοπεγχάγη.

Η απευθείας μετάβαση από τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Κοπεγχάγης στη Σουηδία δε θα είναι πλέον δυνατή και οι αλλαγές που επέρχονται θα προσθέσουν άλλα 30 λεπτά στα 40 λεπτά που διαρκεί σήμερα η μετάβαση.

Σχόλια