Κόσμος

Διακόπτει η Σαουδική Αραβία και την αεροπορική σύνδεση με το Ιράν

Σε συνέχεια της διακοπής των διπλωματικών σχέσεων η Σαουδική Αραβία τερματίζει την αεροπορική σύνδεση και τους εμπορικούς δεσμούς με το Ιράν, ενώ κατηγορεί την Τεχεράνη για την κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη Αλ Νιμρ, λέγοντας ότι έχει στείλει μαχητές της σε αραβικά κράτη και απεργάζεται συνωμοσίες για επιθέσεις στο σουνιτικό βασίλειο και γειτονικά κράτη του Κόλπου.

Την ίδια στιγμή, οι σύμμαχοι της Σαουδικής Αραβίας ακολουθούν το βασίλειο προχωρώντας σε διακοπή ή υποβάθμιση των διπλωματικών τους σχέσεων με το Ιράν, ενώ οργισμένα πλήθη σιιτών βγαίνουν στους δρόμους της Τεχεράνης και της Βαγδάτης καταδικάζοντας την εκτέλεση του σιίτη ιμάμη Αλ Νιμρ που έχει φέρει αντιμέτωπες της μεγαλύτερες σουνιτικές και σιιτικές δυνάμεις στην περιοχή.

Το Μπαχρέιν και το Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, ενώ τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποβάθμισαν τη διπλωματική τους εκπροσώπηση τη Δευτέρα. Η Σαουδική Αραβία είχε διακόψει από την Κυριακή τις διπλωματικές σχέσεις δίνοντας διορία δύο ημερών στους Ιρανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν από το έδαφός της.

Η Σαουδική Αραβία και το Ιράν είναι οι βασικές σουνιτικές και σιιτικές δυνάμεις στην περιοχή στηρίζοντας αντίπαλες πλευρές τόσο στη Συρία, όσο και στην Υεμένη.

Όπως γράφει το in.gr, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ ανακοίνωσε τη διακοπή όλων των πτήσεων από και προς το Ιράν, και απαίτησε από την Ισλαμική Δημοκρατία να «συμπεριφερθεί σαν φυσιολογική χώρα» για να αποκατασταθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, ο Αλ-Τζουμπέιρ κατέστησε την Τεχεράνη υπεύθυνη για την κλιμάκωση της έντασης μετά την εκτέλεση του Αλ-Νιμρ το Σάββατο, τον οποίο ο επικεφαλής της σαουδαραβικής διπλωματίας χαρακτήρισε τρομοκράτη.

Διαμηνύοντας ότι το Ριάντ θα αντιδράσει στην «ιρανική επιθετικότητα», ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε την Τεχεράνη πως έχει στείλει μαχητές σε αραβικά κράτη και ότι απεργάζεται συνωμοσίες για επιθέσεις στο έδαφος του σουνιτικού βασιλείου και γειτονικών κρατών του Κόλπου.

«Δεν υπάρχει καμιά κλιμάκωση εκ μέρους της Σαουδικής Αραβίας. Οι κινήσεις μας είναι όλες σε αντίδραση στις ιρανικές κινήσεις» υποστήριξε ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σαουδικής Αραβίας. «Είναι οι Ιρανοί που πήγαν στο Λίβανο. Είναι οι Ιρανοί αυτοί οι οποίοι έστειλαν τη Δύναμη Κουντς και τους Φρουρούς της Επανάστασης μέσα στη Συρία», συνέχισε ο Άντελ αλ Τζουμπέιρ, αναφερόμενος σε μονάδες των Ειδικών Δυνάμεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Πάντως, ο ίδιος ανέφερε ότι οι Ιρανοί προσκυνητές θα εξακολουθήσουν να είναι ευπρόσδεκτοι στη Μέκκα και τη Μεδίνα για προσκύνημα.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε πλήρως τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν την Κυριακή, μετά τις εφόδους Ιρανών διαδηλωτών σε διπλωματικές της αποστολές στο ιρανικό έδαφος, εξοργισμένοι για την εκτέλεση 47 ανθρώπων στο σουνιτικό βασίλειο, μεταξύ των οποίων ήταν ο επιφανής σιίτης ιερωμένος Νιμρ αλ Νιμρ.

Κατά τον Τζουμπέιρ το Ριάντ είχε δίκιο που εκτέλεσε τον Νιμρ διότι ο σιίτης ιμάμης «υποκινούσε ταραχές, οργάνωνε πυρήνες, τους προμήθευε όπλα και χρήματα». «Θα έπρεπε να μας επικροτούν, όχι να μας επικρίνουν» για τις εκτελέσεις των 47, υποστήριξε ακόμη ο επικεφαλής της διπλωματίας της Σαουδικής Αραβίας.

Σαουδική Αραβία, Μπαχρέιν και Σουδάν διέκοψαν τις διπλωματικές σχέσεις τους με το Ιράν

Η εκτέλεση του σιίτη Νιμρ αλ-Νιμρ από τις Αρχές της Σαουδικής Αραβίας μετά τη φυλάκιση και καταδίκη του για τρομοκρατική δράση προκάλεσε σειρά αντιδράσεων σε χώρες του μουσουλμανικού κόσμου.

Μετά την εκτέλεση του ιερωμένου εξαγριωμένοι κάτοικοι της Τεχεράνης πραγματοποίησαν επίθεση στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην πρωτεύουσα του Ιράν.

Η απόφαση του καθεστώτος της Σαουδικής Αραβίας να αποσύρει τη διπλωματική της αποστολή από την Τεχεράνη έρχεται στην πιο κρίσιμη στιγμή της όλης ιστορίας, καθώς πλέον δε θα υπάρχει η δίοδος επικοινωνίας ώστε να πέσουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης και να βρεθεί μία λύση για να μη φτάσουν τα πράγματα μεταξύ σιιτών και σουνιτών στα άκρα.

Την ίδια στιγμή, ανάλογη στάση κράτησε και το Μπαχρέιν, το οποίο με ανακοίνωση έδωσε διορία 48 ωρών στους Ιρανούς διπλωμάτες να αποχωρήσουν, έπειτα από την επίθεση οργισμένων Ιρανών διαδηλωτών τη νύχτα του Σαββάτου στην πρεσβεία του Ριάντ στην Τεχεράνη.

Σημειώνεται ότι στο Μπαχρέιν ξέσπασαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και σιιτών διαδηλωτών, οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την εκτέλεση του Νιμρ αλ Νιμρ. Τα επεισόδια σημειώθηκαν σε πολλές συνοικίες με σιιτικό πληθυσμό της πρωτεύουσας Μανάμα όπου η αστυνομία εκτόξευσε δακρυγόνα και άνοιξε πυρ, χρησιμοποιώντας σκάγια εναντίον των διαδηλωτών οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις βομβών μολότοφ, γνωστοποίησαν αυτόπτες μάρτυρες επισημαίνοντας ότι υπάρχουν τραυματίες.

Τρίτη χώρα που ακολούθησε την ίδια τακτική είναι το Σουδάν, που αποφάσισε να διακόψει τις επαφές με το σιιτικό Ιράν.

Το Σουδάν ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και σε σαουδαραβικά προξενεία αλλού στο Ιράν.

«Ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Μασχάντ... η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει πως διακόπτει άμεσα τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», αναφέρεται σε δήλωση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σχόλια