default-image

Στα άκρα οι σχέσεις Ιράν - Σαουδικής Αραβίας

Κόσμος
Στα άκρα οι σχέσεις Ιράν - Σαουδικής Αραβίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα άκρα οδηγούνται οι σχέσεις Ιράν - Σαουδικής Αραβίας μετά την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ Αλ Νιμρ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Αντέλ Αλ Ζουμπέιρ ανακοίνωσε αργά χθες το βράδυ ότι την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων της χώρας του με το Ιράν, ενώ απαίτησε την αναχώρηση της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας εντός δύο ημερών. 

Παράλληλα, τόνισε οτι η Σαουδική Αραβία είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει στο Ιράν να υπονομεύσει την ασφάλειά της, καταγγέλλοντας μάλιστα «αρνητική και επιθετική ανάμειξη του Ιράν στις αραβικές υποθέσεις που συχνά προκαλούν ζημία και καταστροφές».

Το βράδυ του Σαββάτου, εκατοντάδες οργισμένοι διαδηλωτές πέταξαν βόμβες μολότοφ και εισέβαλαν στην σαουδαραβική πρεσβεία στην Τεχεράνη. Η φωτιά κατέστρεψε το εσωτερικό του κτιρίου. Επίθεση δέχθηκε και το προξενείο στο Μασχάντ.

 Για τα επεισόδια συνελήφθησαν συνολικά 40 άτομα.

Από την άλλη, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλί Χαμενεΐ δήλωσε ότι οι πολιτικοί στο σουνιτικό βασίλειο θα αντιμετωπίσουν την «θεϊκή τιμωρία». 

«Χωρίς αμφιβολία το αίμα αυτού του βασανισμένου μάρτυρα, που χύθηκε άδικα, θα έχει γρήγορα συνέπειες και η θεϊκή εκδίκηση θα πέσει πάνω στους Σαουδάραβες πολιτικούς», δήλωσε ο Χαμενεΐ και χαρακτήρισε την εκτέλεση του Νιμρ Αλ Νιμρ «πολιτικό λάθος».

Ο Χαμενεΐ πρόσθεσε: «Αυτός ο βασανισμένος ιερωμένος δεν ενθάρρυνε τους ανθρώπους να ενταχθούν σε κάποιο ένοπλο κίνημα ούτε συνωμοτούσε μυστικά και το μόνο που έκανε ήταν να διατυπώνει δημόσια επικρίσεις βασισμένες στον θρησκευτικό ζήλο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ροχανί, καταδίκασε την εκτέλεση του Αλ Νιμρ και κατηγόρησε τη σουνιτική μοναρχία ότι εφαρμόζει «δογματικές πολιτικές που έχουν αποσταθεροποιήσει την περιοχή τα τελευταία χρόνια». 

Ταυτόχρονα, δεσμεύτηκε ότι θα εγγυηθεί την ασφάλεια των ξένων αποστολών και θα οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης τους υπεύθυνους για τις επιθέσεις στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στο Μασχάντ.

Η αναταραχή στη Μέση Ανατολή, αλλά και η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει κάθε διπλωματική σχέση με το Ιράν, προκάλεσε την άμεση αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών. 

Αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ ζήτησε να αμβλυνθεί η ένταση και δήλωσε: «Πιστεύουμε ότι η προσήλωση στη διπλωματία και οι απευθείας συνομιλίες παραμένουν ουσιαστικής σημασίας για την άμβλυνση των διαφορών και θα συνεχίσουμε να ζητούμε από τους ηγέτες της περιοχής να λάβουν θετικά μέτρα για τον κατευνασμό της κατάστασης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News