Κόσμος

Το Συμβούλιο των Σιιτών καταδικάζει την εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου

Η Σαουδική Αραβία θα καταβάλει "υψηλό τίμημα" για την εκτέλεση του σαουδάραβα σιίτη ιερωμένου Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ, προειδοποίησε το Σάββατο ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Χοσέιν Τζάμπερ Ανσάρι, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Στην εκτέλεση 47 ατόμων που κρίθηκαν ένοχοι για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες προχώρησε η Σαουδική Αραβία. Ανάμεσά τους και ένας εξέχων σιίτης κληρικός, επικεφαλής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στα ανατολικά της χώρας. Από το 2011 έως το 2013, δεκάδες αστυνομικοί σκοτώθηκαν από πυρά ή βόμβες μολότοφ και οι αρχές συνέλαβαν εκατοντάδες μέλη της σιιτικής μειονότητας. Η θανατική ποινή που επιβλήθηκε στον Νιμρ αλ Νιμρ, επικυρώθηκε από το ανώτατο δικαστήριο τον περασμένο Οκτώβριο.

«Η σαουδαραβική κυβέρνηση υποστηρίζει από τη μια πλευρά τα τρομοκρατικά και εξτρεμιστικά κινήματα και την ίδια στιγμή χρησιμοποιεί τη γλώσσα της καταπίεσης και την ποινή του θανάτου εναντίον των εσωτερικών αντιπάλων της (...) θα πληρώσει ένα υψηλό τίμημα για αυτές τις πολιτικές», δήλωσε ο Τζάμπερ Ανσάρι.

Το Ανώτατο Σιιτικό Συμβούλιο του Λιβάνου, όπως αναφέρει το skai.gr, καταδίκασε την εκτέλεση ενός εξέχοντα σιίτη ιερωμένου στη Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι ήταν ένα "μεγάλο λάθος".

«Η εκτέλεση του σεϊχη Νιμρ ήταν μια εκτέλεση της λογικής, της μετριοπάθειας και του διαλόγου», ανέφερε σε δήλωσή του ο αντιπρόεδρος του συμβουλίου, σεΐχης Αμπντέλ Αμίρ Καμπαλάν.

Στην Υεμένη, σύμφωνα με το skai.gr, το κίνημα των Χούτι θρηνεί ως "ιερό πολεμιστή" τον σιίτη ιερωμένο που εκτελέστηκε στη Σαουδική Αραβία.

«Η οικογένεια Αλ Σαούντ εκτέλεσε σήμερα τον ιερό πολεμιστή, τον μεγάλο ιερωμένο Νιμρ Μπακρ αλ-Νιμρ έπειτα από μια δίκη-παρωδία... που παραβιάζει κατάφορα τα ανθρώπινα δικαιώματα», ανέφερε μια νεκρολογία στον επίσημο ιστότοπο Αλ Μασίρα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Σαουδικής Αραβίας οι «εκτελεσθέντες τρομοκράτες έλαβαν μέρος σε επιθέσεις κατά δημοσίων και ιδιωτικών κτηρίων».

Σχόλια