Κόσμος

Πρωτοχρονιάτικος Ερντογάν: Θα καθαρίσω την Τουρκία από το PKK

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύεται για ακόμη μία φορά να «καθαρίσει» τη χώρα του από τους αντάρτες του Κόμματος Εργαζομένων Κουρδιστάν (PKK), καυχώμενος για την εξάλειψη περισσότερων από 3.000 το 2015.

«Η Δημοκρατία της Τουρκίας έχει την ευκαιρία και την αποφασιστικότητα να νικήσει την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. το PKK). Οι δυνάμεις μας ασφαλείας καθαρίζουν τα βουνά και τις πόλεις από τους τρομοκράτες και θα συνεχίσουν να το κάνουν», υπογράμμισε ο κ. Ερντογάν στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του που μεταδίδεται παραδοσιακά στις 31 Δεκεμβρίου.

Έπειτα από περισσότερα από δύο χρόνια κατάπαυσης του πυρός, το καλοκαίρι οι φονικές συγκρούσεις άρχισαν εκ νέου μεταξύ της Άγκυρας και του PKK, προκαλώντας την κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών που είχαν αρχίσει το 2012 για να τερματιστεί η σύγκρουση που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 40.000 ανθρώπους από το 1984.

«Περίπου 3.100 τρομοκράτες εξουδετερώθηκαν κατά τις επιχειρήσεις που έγιναν κατά τη διάρκεια του 2015 στο δικό μας έδαφος και στο εξωτερικό», πρόσθεσε ο κ. Ερντογάν, αναφερόμενος στα αντίποινα του στρατού κατά του PKK στην Τουρκία και στο βόρειο Ιράκ.

Ωστόσο ο πρόεδρος της Τουρκίας εξέφρασε παράλληλα τη λύπη του για τον θάνατο περισσότερων από 200 αστυνομικών ή στρατιωτών στις μάχες, όπως και πολιτών.

Από τα μέσα Δεκεμβρίου, περίπου 10.000 άνδρες των τουρκικών δυνάμεων, υποστηριζόμενοι από άρματα μάχης και ελικόπτερα, έχουν εξαπολύσει μια ευρεία επιχείρηση κατά του PKK στη Σιλώπη και την Τσίζρε, όπως και στην ιστορική συνοικία Σουρ στο Ντιγιάρμπακιρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Από τις μάχες αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους πολλοί πολίτες και η περιοχή έχει βυθιστεί σε εμπόλεμη κατάσταση.

Το αριστερό, φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατίας των Λαών (HDP) καταγγέλλει τις ακρότητες των επιχειρήσεων, σημειώνοντας ότι έχουν προκαλέσει το θάνατο 56 πολιτών από τις αρχές του μήνα.

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια