Κόσμος

Απαλλάχθηκε επίσημα από την επιδημία Έμπολα η Γουινέα

Σχεδόν δύο χρόνια μετά το πρώτο θανατηφόρο κρούσμα του ιού Εμπολα στη Γουινέα, η χώρα αυτή της δυτικής Αφρικής απαλλάχθηκε επίσημα από την επιδημία.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε σήμερα το τέλος της μετάδοσης του ιού Εμπολα στη Γουινέα, μετά την παρέλευση 42 ημερών-- δηλαδή δύο φορές η περίοδος επώασης 21 ημερών--η μέγιστη διάρκεια επώασης του ιού-- από τότε που επιβεβαιώθηκε το δεύτερο αρνητικό τεστ στον τελευταίο αποθεραπευμένο ασθενή.

"Η Γουινέα εισέρχεται τώρα σε μια περίοδο ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης 90 ημερών ώστε να μπορεί να εντοπίσει γρήγορα οποιοδήποτε νέο κρούσμα και να εμποδίσει έτσι τη μετάδοση του ιού", πρόσθεσε ο ΠΟΥ.

"Ο ΠΟΥ συγχαίρει την κυβέρνηση της Γουινέας και τους πολίτες της γιατί κατάφεραν να σταματήσουν την επιδημία του ιού Εμπολα στη χώρα τους, κάτι που συνιστά μείζον επίτευγμα", αναφέρει σε ανακοίνωση ο γιατρός Μοχάμεντ Μπελοσίν, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στη Γουινέα.

Η επιδημία του Εμπολα στη δυτική Αφρική, έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσοτέρων από 11.300 ανθρώπων από τα 29.000 καταγεγραμμένα κρούσματα, τα οποία επικεντρώθηκαν σε ποσοστό 99% σε τρεις όμορες χώρες: Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία.

Σχόλια