default-image

Η Μέρκελ το πρόσωπο της χρονιάς και σύμφωνα με το AFP

Κόσμος
Η Μέρκελ το πρόσωπο της χρονιάς και σύμφωνα με το AFP

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ηγέτιδα της χρονιάς» αναδείχτηκε και από το Γαλλικό Πρακτορείο η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία κατά τη διάρκεια του ταραχώδους 2015 δέχτηκε περισσότερους επαίνους αλλά και επικρίσεις από ποτέ. Στη σχετική λίστα, την εμφάνισή τους κάνουν και οι Αλέξης Τσίπρας και Γιάνης Βαρουφάκης, που κατακτούν την όγδοη θέση, καθώς όπως τονίζεται, «συμβολίζουν την αντίσταση στις πολιτικές της λιτότητας που ζητήθηκε να εφαρμόσει η Ελλάδα».

Την περασμένη χρονιά, η Γηραιά Ήπειρος βρέθηκε αντιμέτωπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία, την ελληνική οικονομική κρίση, τρομοκρατικά χτυπήματα αλλά και μια ιστορική εισροή προσφύγων και μεταναστών.

«Η Μέρκελ ήταν στη μέση, ξανά και ξανά» γράφει χαρακτηριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο, υπενθυμίζοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος βρισκόταν καθ' όλη τη διάρκεια της στην πρώτη γραμμή -είτε επρόκειτο για τις ελληνικές διαπραγματεύσεις είτε για τις διπλωματικές συζητήσεις της Μόσχας. «Σε καιρούς αβεβαιότητας και διχασμού στην Ευρώπη, η πραγματίστρια κβαντική μηχανικός που οι Γερμανοί αποκαλούν "μαμά" διακήρυττε την οικονομική ακεραιότητα αλλά και την ανθρωπιά, λαμβάνοντας συχνά μεικτές αντιδράσεις από τους Ευρωπαίους.

«Το 2015 ήταν ένας απίστευτος χρόνος, δύσκολος να κατανοηθεί», δήλωσε η 61χρονη καγκελάριος κατά τη διάρκεια ομιλίας της τον Δεκέμβριο. Παρότι γνώριζε ότι η απόφασή της να ανοίξει τις πόρτες της Γερμανίας στους Σύρους πρόσφυγες θα επηρεάσει τη δημοτικότητά της, η κ. Μέρκελ δεν παρέκλινε από την πολιτική της.

Στη δεύτερη θέση της σχετικής λίστας, εμφανίζεται ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν που το 2014 βρισκόταν στην κορυφή. Το «χάλκινο μετάλλιο» κατακτά ο Πάπας Φραγκίσκος ενώ στην τέταρτη θέση εμφανίζονται οι κάτοικοι του Παρισιού που δεν νικήθηκαν από το φόβο μετά από το χτύπημα στο Charlie Hebdo αλλά και τα τρομοκρατικά χτυπήματα της 13ης Νοεμβρίου.

Μια θέση πιο κάτω εμφανίζεται ο Αμπού Μπακρ αλ-Μπαγκντάντι, ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους που έχει σπείρει τον τρόμο στην παγκόσμια κοινότητα και στην έκτη η Αούνγκ Σαν Σου της Μιανμάρ. Στη λίστα «φιγουράρει» και ο διεκδικητής του χρίσματος των Ρεπουμπλικάνων Ντόναλντ Τράμπ, ο οποίος κατέκτησε την έβδομη θέση ενώ στο νούμερο εννέα εμφανίζεται ο έκπτωτος πρόεδρος της FIFA Σεπ Μπλάτερ.

Τη 10η και τελευταία θέση μοιράζονται ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι και ο Ιρανός ομόλογός του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News