Κόσμος

Νταβούτογλου: Ματαίωσε συνάντηση με το φιλοκουρδικό κόμμα

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου ματαίωσε προγραμματισμένη συνάντηση με το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP), λέγοντας ότι η πολιτική του κόμματος αυτού έχει τις ρίζες της στη βία, την ώρα που οι κυβερνητικές δυνάμεις πραγματοποιούν μια πολύ μεγάλη επιχείρηση για την ασφάλεια στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας στο οποίο η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Την ίδια ώρα, την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση την Τετάρτη στο αεροδρόμιο "Σαμπιχά Γκιοκτσέν" ανέλαβε το ΤΑΚ, μια ένοπλη κουρδική οργάνωση που κάποτε συνδεόταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Ο Νταβούτογλου προγραμματιζόταν να συναντηθεί με τους ηγέτες και των τριών αντιπολιτευόμενων κομμάτων στο κοινοβούλιο για συνομιλίες για τη σχεδιαζόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση.

«Οι πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων του HDP αντανακλούν μια πολιτική που επωφελείται από τη βία και την ένταση. Δεν υπάρχει πλέον κανένα νόημα στο να βρεθούμε στο ίδιο τραπέζι με αυτήν τη στάση», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου.

Ανέλαβαν την ευθύνη για την έκρηξη

Τα "Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν" (TAK), η ένοπλη κουρδική οργάνωση που κάποτε συνδεόταν με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), ανέλαβαν σήμερα την ευθύνη για την έκρηξη στο αεροδρόμιο "Σαμπιχά Γκιοκτσέν", που βρίσκεται στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης, από την οποία σκοτώθηκε μια γυναίκα που εργαζόταν στην υπηρεσία καθαρισμού και τραυματίστηκε άλλη μία.

Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση TAK δηλώνει ότι αυτή πραγματοποίησε την επίθεση με όλμο την Τετάρτη στο αεροδρόμιο "Σαμπιχά Γκιοκτσέν", από την οποία προκλήθηκαν επίσης ζημιές σε πέντε αεροσκάφη.

Η οργάνωση TAK έχει και στο παρελθόν αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες επιθέσεις που έχουν γίνει εκτός της περιοχής στην οποία δραστηριοποιείται συνήθως το PKK, στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας όπου η πλειονότητα των κατοίκων είναι Κούρδοι. Το 2012 είχε αναλάβει την ευθύνη για μια επίθεση σε ένα λεωφορείο του τουρκικού στρατού από την οποία είχαν σκοτωθεί 2 στρατιώτες και είχαν τραυματιστεί 12 άνθρωποι σε μια παραλιακή πόλη.

Το TAK έχει ανακοινώσει ότι οι σχέσεις του με το PKK έχουν διακοπεί. Ωστόσο, και οι δύο οργανώσεις έχουν χαρακτηριστεί τρομοκρατικές από την Τουρκία και τις ΗΠΑ.

Σχόλια