Κόσμος

Σερβία: Συνελήφθη πρώην υπουργός και άλλα 78 άτομα για διαφθορά

Η σερβική αστυνομία συνέλαβε 79 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και έναν πρώην υπουργό, που κατηγορούνται για διάφορα αδικήματα διαφθοράς, τα οποία τους επέτρεψαν την υπεξαίρεση χρηματικού ποσού που υπερβαίνει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Νεμπόισα Στεφάνοβιτς.

«Οι άνθρωποι αυτοί διέπραξαν από το 2004 πολλά αδικήματα διαφθοράς, κατάχρησης εξουσίας που τους επέτρεψαν την υπεξαίρεση περισσότερων από 100 εκατομμυρίων ευρώ. Μεταξύ αυτών βρίσκεται ένας πρώην υπουργός, πολλοί πρώην υψηλόβαθμοι δημόσιοι λειτουργοί, δήμαρχοι και πρώην δήμαρχοι, όπως και διευθυντές μεγάλων επιχειρήσεων», σημείωσε ο Στεφάνοβιτς, ο οποίος δεν έδωσε στη δημοσιότητα το όνομα του πρώην υπουργού, παρά τον κατονόμασε μόνο με τα αρχικά του ονόματός του Σ.Μ.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εφημερίδας Blic, πρόκειται για τον Σλόμπονταν Μιλοσάβλιεβιτς, πρώην υπουργό Εμπορίου στη φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση του Ζόραν Τζίντζιτς, του Σέρβου πρωθυπουργού που δολοφονήθηκε το Μάρτιο του 2003.

Ο Μιλοσάβλιεβιτς είχε επίσης διατελέσει πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Σερβίας.

Σύμφωνα με τα σερβικά μέσα ενημέρωσης, η πρώην διευθύντρια της εθνικής υπηρεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς Ζοράνα Μάρκοβιτς και ο επιχειρηματίας Ζέλικο Ζούνιτς, ιδιοκτήτης της επιχείρησης Beohemija, βρίσκονται επίσης μεταξύ των υπόπτων που συνελήφθησαν, όπως και επτά υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι, οι οποίοι είχαν διατελέσει αναπληρωτές υπουργοί.

«Οι ύποπτοι εμπλέκονται σε υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, κατάχρησης εξουσίας και δωροδοκίας», σημείωσε επίσης ο υπουργός Εσωτερικών.

Ο Στεφάνοβιτς δήλωσε επίσης ότι η αστυνομία αναζητά άλλους πέντε υπόπτους.

Σχόλια