default-image

Φονικές συγκρούσεις στη Συρία: Δεκάδες στρατιώτες νεκροί

Κόσμος
Φονικές συγκρούσεις στη Συρία: Δεκάδες στρατιώτες νεκροί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τουλάχιστον 71 στρατιώτες και μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα σκοτώθηκαν την Παρασκευή στο βόρειο τμήμα της Συρίας από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο και τις σφοδρές συγκρούσεις που σημειώθηκαν στη συνέχεια ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως ανακοίνωσε σήμερα Σάββατο το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Η επίθεση αυτοκτονίας που διέπραξαν οι ισλαμιστές μαχητές του Μετώπου Αλ Νόσρα, που είναι η συριακή πτέρυγα της Αλ Κάιντα, είχε στόχο μια στρατιωτική επιθεώρηση των δυνάμεων του προέδρου Μπασάρ Αλ Άσαντ στην περιοχή Μπασκόι, στην επαρχία Χαλέπι, στη βόρεια Συρία, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Η επίθεση και οι συγκρούσεις στοίχισαν τη ζωή σε τουλάχιστον 33 ανθρώπους στις τάξεις των κυβερνητικών δυνάμεων, όπως και 38 στις τάξεις των ισλαμιστών μαχητών, σύμφωνα με το διευθυντή του Παρατηρητηρίου Ράμι Αμπντέλ Ραχμάν, ο οποίος διευκρίνισε ότι μεταξύ των θυμάτων βρίσκονται Σύριοι, αλλά και ξένοι μαχητές.

Μετά τις συγκρούσεις αυτές, οι ισλαμιστές μαχητές κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους πολλές περιοχές του Μπασκόι.

Η επαρχία του Χαλεπιού βρίσκεται σχεδόν όλη υπό τον έλεγχο του Μετώπου Αλ Νόσρα και των ισλαμιστών συμμάχων του, ή της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Ωστόσο, από τα μέσα του Οκτωβρίου, ο συριακός στρατός έχει επεκτείνει τις χερσαίες επιχειρήσεις του κατά των ισλαμιστών μαχητών στο Βορρά της χώρας με την υποστήριξη της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας και έχει κατορθώσει να ξαναθέσει υπό τον έλεγχό του αρκετές περιοχές της επαρχίας του Χαλεπιού.

Οι ισλαμιστές μαχητές ελέγχουν τις περιοχές που βρίσκονται βόρεια και δυτικά του Μπασκόι, ενώ η τοποθεσία αυτή και οι ζώνες στα νότιά της βρίσκονται στα χέρια των κυβερνητικών δυνάμεων.

Από την έναρξη της σύγκρουσης στη Συρία, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και αρκετά εκατομμύρια έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή ο αντικαθεστωτικός ηγέτης Zahran Allouch

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της πλέον ισχυρής αντικαθεστωτικής ομάδας Jaysh al-Islam (Στρατός του Ισλάμ), ο Zahran Allouch σκοτώθηκε σε αεροπορική επιδρομή εναντίον του αρχηγείου της οργάνωσης στην ανατολική Δαμασκό.

Η ομάδα Jaysh al-Islam είναι η μεγαλύτερη οργάνωση των αντικαθεστωτικών στη Συρία και υπολογίζεται πως διαθέτει 15-20.000 αντάρτες. Είναι από τις οργανώσεις που πρόκειται να διαπραγματευτεί με το καθεστώς Άσαντ στις διαπραγματεύσεις που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθούν στη Γενεύη τον επόμενο χρόνο.

Παραμένει αδιευκρίνιστο ποιας εθνικότητας αεροσκάφη πραγματοποίησαν την αεροπορική επιδρομή, αλλά ο κυβερνητικός συριακός στρατός με ανακοίνωσή του ανέφερε πως συριακά αεροσκάφη βομβάρδισαν «σε ειδική αποστολή το προάστιο Ghotta, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί «ο τρομοκράτης Zahran Allouch».

Πάντως σύμφωνα με το Reuters οι αντάρτες στην περιοχή είδαν ρωσικά βομβαρδιστικά να έχουν στόχο το μυστικό αρχηγείο της οργάνωσης. Ο αντικαθεστωτικός συνασπισμός Εθνικό Ανταρτικό Συμβούλιο, επίσης, κατηγόρησε τους Ρώσους για την επίθεση.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Λονδίνο ανακοίνωσε ότι αρκετοί αντάρτες του «Ισλαμικού Στρατού» βρήκαν το θάνατο κατά την αεροπορική επιδρομή και επιβεβαίωσαν ότι ανάμεσά τους ήταν ο Allouch.

Αναβλήθηκε η συμφωνία για απομάκρυνση 2.000 τζιχαντιστών

Παράλληλα, η εφαρμογή της συμφωνίας που επετεύχθη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και προέβλεπε την απομάκρυνση σήμερα περισσότερων από 2.000 τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους και μαχητών του Μετώπου Αλ Νόσρα, αλλά και πολιτών, από προάστια στα νότια της Δαμασκού, όπως και την ασφαλή διέλευση και τη μεταφορά τους στη Ράκα, αναβλήθηκε, όπως μετέδωσε σήμερα το τηλεοπτικό δίκτυο της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Η συμφωνία αυτή, διευκρίνισε το δίκτυο, αναβλήθηκε μετά το θάνατο του Ζαχράν Αλούς. Η αυτοκινητοπομπή με την οποία θα μεταφέρονταν οι ισλαμιστές μαχητές θα περνούσε από το έδαφος που ήλεγχε ο Αλούς για να φτάσει στον τελικό προορισμό της που ήταν η Ράκα, προπύργιο του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, διευκρίνισε το δίκτυο Manar.

Την ίδια ώρα και το Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ανακοίνωσε ότι η απομάκρυνση των τζιχαντιστών που αναμενόταν να γίνει σήμερα αναβλήθηκε καθώς προς το παρόν δεν υπάρχουν εγγυήσεις για την ασφαλή διέλευσή τους από κάποια περιοχή μετά τον θάνατο του Αλούς.

Τα λεωφορεία που είχαν φτάσει σήμερα για να παραλάβουν τους μαχητές και τουλάχιστον 1.500 μέλη των οικογενειών τους επέστρεψαν στη βάση τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News