Κόσμος

Βερολίνο: Ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των συνόρων της Ε.Ε.

Αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ και, αναφερόμενος στη σχετική πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνει λόγο για «σημαντικά στοιχεία».

Είναι σημαντικό «να αποκτήσουμε και πάλι περισσότερο έλεγχο στο ποιος μπαίνει στην Ευρώπη και ποιος βγαίνει από αυτήν», δηλώνει ο κ. Σταϊνμάιερ σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του Ομίλου "Funke" και τάσσεται υπέρ της πρότασης της Κομισιόν για δημιουργία ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και συνεργασία με την Τουρκία.

Αναφερόμενος στις επιθέσεις που έχουν σημειωθεί σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στη Γερμανία, ο κ. Σταϊνμάιερ καταλογίζει μερίδιο της ευθύνης στον «πνευματικό εμπρησμό» από συγκεκριμένες πολιτικές παρατάξεις και προσθέτει ότι είναι απαραίτητη μια «κατηγορηματική αντίσταση» στα μηνύματα μίσους.

Ερωτώμενος πάντως σχετικά με τον κίνδυνο τρομοκράτες να φτάνουν στην Ευρώπη εκμεταλλευόμενοι το προσφυγικό κύμα, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών ζητά να μην μπαίνουν στο «ίδιο σακί» οι πρόσφυγες με τους τρομοκράτες και υπενθυμίζει ότι στην περίπτωση των επιθέσεων στο Παρίσι οι βομβιστές προέρχονταν από την Ευρώπη.

Αναφερόμενη ωστόσο στο ίδιο θέμα η αντιπρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) Γιούλια Κλέκνερ ζητά η καταγραφή όλων των προσφύγων να γίνεται στα γερμανικά σύνορα και τονίζει χαρακτηριστικά ότι, «όταν κάποιος έρχεται με πλαστό διαβατήριο, δεν μπορούμε να παριστάνουμε ότι έρχεται σαν άγγελος».

Την ίδια ώρα, έρευνα του Ινστιτούτου Ipsos, στην οποία αναφέρεται το περιοδικό "Der Spiegel", καταδεικνύει την επιφυλακτικότητα των Γερμανών σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες που θα μείνουν στη Γερμανία, με μόλις το 16% να συμμερίζεται την άποψη ότι οι νεοαφιχθέντες θα δημιουργήσουν περισσότερες ευκαιρίες από ό,τι προβλήματα. Επιπλέον, μόνο το 20% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι η πολιτική της Γερμανίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης βελτίωσε την εξωτερική εικόνα της χώρας.

Σχόλια