Κόσμος

Ιράκ: Σφοδρές επιδρομές αεροσκαφών της δυτικής συμμαχίας στο Ραμάντι

Πολεμικά αεροσκάφη της δυτικής συμμαχίας πραγματοποίησαν την Πέμπτη σφοδρές επιδρομές ενάντια σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στο Ραμάντι, σε μια επιχείρηση υποστήριξης των στρατευμάτων της ιρακινής κυβέρνησης για την ανακατάληψη της πόλης και την απώθηση των τζιχαντιστών από κατοικημένες περιοχές στρατηγικής σημασίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του ιρακινού στρατού.

Τα αεροσκάφη της συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ διεξήγαγαν 27 αεροπορικές επιθέσεις εναντίων θέσεων των τζιχαντιστών στην περιοχή - τελευταίο προπύργιο τους στο κέντρο του Ιράκ - στις όχθες του Ευφράτη, 100 χλμ. περίπου ανατολικά της Βαγδάτης.

Η πολυαναμενόμενη επιχείρηση εκτοπισμού των τζιχαντιστών από το Ραμάντι, το οποίο κατέλαβε η οργάνωση το Μάιο, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης. Στρατιωτικοί διοικητές ανέφεραν την Τετάρτη πως η μάχη θα κρατήσει αρκετές μέρες. Σε περίπτωση επιτυχούς κατάληψης της πόλης από τις ιρακινές δυνάμεις, το Ραμάντι θα γίνει η δεύτερη μεγάλη πόλη μετά το Τικρίτ που θα επανακαταλάβει από το Ι.Κ. η ιρακινή κυβέρνηση.

Κατά τις επιχειρήσεις, δεν σημειώθηκε προέλαση καθώς από το πρωί τα στρατεύματα επικεντρώθηκαν στην εξουδετέρωση εκρηκτικών υλών, όπως τόνισε ένας τοπικός διοικητής, που ζήτησε να μην κατονομαστεί. Ο ταξίαρχος Μοχάμεντ Ιμπραχίμ, εκπρόσωπος της υπηρεσίας ενημέρωσης πολέμου, δήλωσε πως η απόσταση για τις κυβερνητικές εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης, είναι 1,7χλμ και η παρουσία αμάχου πληθυσμού επιβραδύνει την προέλαση.

Η προέλαση προχωρά αργά, καθώς επίσης η κυβέρνηση επιθυμεί να βασιστεί εξ ολοκλήρου στα δικά της στρατεύματα και να μην χρησιμοποιήσει σιίτες μαχητές ώστε να αποφύγει παραβιάσεις δικαιωμάτων, αντίστοιχων εκείνων που εμφανίστηκαν έπειτα από την ανακατάληψη του Τικρίτ από μαχητές τον Απρίλιο.

Σχόλια