default-image

Αυστρία: Προβάδισμα της Ακροδεξιάς σε νέες δημοσκοπήσεις

Κόσμος
Αυστρία: Προβάδισμα της Ακροδεξιάς σε νέες δημοσκοπήσεις

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Είκοσι επτά μήνες μετά από τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Αυστρία, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, το μεγαλύτερο της αντιπολίτευσης, εμφανίζεται σε νέες δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται σήμερα, ως η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα με ποσοστό, μάλιστα, έως και 33%.

Τα δύο συγκυβερνώντα κόμματα, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό, ακολουθούν με ποσοστά που υπολείπονται αρκετά εκείνου των Ελευθέρων.

«Ρεαλιστικότερο», σύμφωνα με παρατηρητές στη Βιέννη, φέρεται να είναι το ποσοστό των Ελευθέρων στη δημοσκόπηση για λογαριασμό της μεγαλύτερης σε κυκλοφορία αυστριακής εφημερίδας «Κρόνεν Τσάιτουνγκ», στην οποία και κυμαίνεται ανάμεσα στο 26% και στο 28%, με το κόμμα αυτό ωστόσο να είναι στην πρώτη θέση.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα - το οποίο ηγείται του σημερινού κυβερνητικού συνασπισμού - με ποσοστό 25-27%, στην τρίτη το Λαϊκό Κόμμα με ποσοστό 24-26% και ακολουθούν οι Πράσινοι (12-14%) και το νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (4-6%).

Σε άλλη δημοσκόπηση, η οποία δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του εβδομαδιαίου πολιτικοοικονομικού περιοδικού «Προφίλ» που κυκλοφορεί αύριο, το Κόμμα των Ελευθέρων εμφανίζεται με ποσοστό 31% και ακολουθούν το Λαικό Κόμμα με 24%, οι Σοσιαλδημοκράτες με 22%, οι Πράσινοι με 13% και ΝΕΟΣ με 8%.

Το υψηλότερο ποσοστό για το Κόμμα των Ελευθέρων, στο 33%, διαπιστώνει η δημοσκόπηση της εφημερίδας «Έστεραιχ», με τους Σοσιαλδημοκράτες να βρίσκονται στη δεύτερη θέση (ποσοστό 23%), το Λαϊκό Κόμμα στην τρίτη θέση (21%) και να έπονται Πράσινοι (12%) και ΝΕΟΣ (8%).

Οι πρόσφατες εξελίξεις, όπως οι τεράστιες προσφυγικές ροές με τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων χορήγησης ασύλου στην Αυστρία και η άνοδος της ανεργίας, ευνοούν εξαιρετικά το κόμμα των Ελευθέρων.

Εκμεταλλευόμενοι στο έπακρο αυτά τα ζητήματα - και ιδιαίτερα το προσφυγικό - οι Ελεύθεροι σημείωσαν εντυπωσιακές επιτυχίες στις πρόσφατες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, όπου διπλασίασαν τη δύναμή τους φτάνοντας ποσοστό πάνω από το 30%, όπως και στον δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης, όπου άγγιξαν επίσης το 30%.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News