default-image

Οι Ισπανοί στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

Κόσμος
Οι Ισπανοί στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι Ισπανοί για τις βουλευτικές εκλογές που θεωρούνται οι πιο αμφίρροπες των τελευταίων 40 ετών, μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Οι Ισπανοί καλούνται σήμερα στις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές στις οποίες νεοπαγή κόμματα αμφισβητούν την κυριαρχία του δικομματισμού, με τους αναλυτές να προβλέπουν είτε μια νέα περίοδο πολυκομματικών κυβερνήσεων και συναινετικών πολιτικών, ή μια περίοδο πολιτικής αστάθειας.

Καθώς πολλοί ψηφοφόροι δηλώνουν αποφασισμένοι να συμβάλουν στην αναδιοργάνωση εκ βάθρων ενός πολιτικού συστήματος το οποίο απορρίπτουν ως διεφθαρμένο και ανίκανο να επιλύσει τα οικονομικά προβλήματα της Ισπανίας, η σημερινή αναμέτρηση θεωρείται η πιο αμφίρροπη των 40 τελευταίων ετών, μετά το τέλος της δικτατορίας του Φράνκο και την αποκατάσταση της δημοκρατίας.

Ένας στους τρεις - εκ των 36,5 εκατομμυρίων ψηφοφόρων - δήλωνε αναποφάσιστος μερικές μόλις ώρες πριν ανοίξουν τα εκλογικά τμήματα.

Οι κάλπες άνοιξαν στις 8:00 τοπική ώρα, (9:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), ενώ λίγη ώρα αργότερα θα δημοσιοποιηθούν τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων εξόδου (exit polls).

Οι δη μοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών κατέτειναν στο ότι το κυβερνών συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) του πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι θα κερδίσει αλλά χωρίς να εξασφαλίσει πλειοψηφία των εδρών.

Σύμφωνα με τα γκάλοπ, το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι, που είχε κερδίσει τις εκλογές του 2011 με ποσοστό 45% εξασφαλίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία, προηγείται κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες αλλά χωρίς να υπερβαίνει το 30%. Σε μεγάλη απόσταση από το PP, ακολουθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE), το οποίο ωστόσο δυσκολεύεται να ξεπεράσει το 20%.

Το νεοσύστατο, αριστερό κόμμα Podemos (Μπορούμε), το οποίο εναντιώνεται στις πολιτικές λιτότητας και το κεντρώο κόμμα Ciudadanos (Πολίτες) διεκδικούν την τρίτη θέση και την δυνατότητα να αναδειχθούν σε ρυθμιστές κατά το μετεκλογικό «παζάρι» για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Με ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, ο νικητής θα δυσκολευθεί να σχηματίσει κυβέρνηση. Γι' αυτό και οι οπαδοί των Podemos και των Ciudadanos δηλώνουν «Ya hemos ganado» («Έχουμε ήδη κερδίσει»).

Το σοσιαλιστικό PSOE, όπως αναφέρει το ethnos.gr, και το συντηρητικό PP εναλλάσσονταν μέχρι τώρα στην εξουσία. H Ισπανία, έπειτα από μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος το 1981, έχει ζήσει 21 χρόνια σοσιαλισμού, από το 1982 έως το 1996 με τον Φελίπε Γκονζάλες και στη συνέχεια με τον Χοσέ Λουίς Ροδρίγκες Θαπατέρο (από το 2004 έως το 2011) και δώδεκα χρόνια με τη δεξιά υπό την ηγεσία του Χοσέ Μαρία Αθνάρ (από το 1996 έως το 2004) και του Μαριάνο Ραχόι από το 2011.

Τα μετεκλογικά σενάρια

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι πιθανά τρία σενάρια: μια δεξιά κυβέρνηση συνεργασίας, μια αριστερή κυβέρνηση συνεργασίας, ή μια κυβέρνηση μειοψηφίας.

Ο Ραχόι δήλωσε την Τετάρτη ότι δεν θα απέκλειε μια πολυκομματική συμφωνία για να εξασφαλιστεί μια σταθερή κυβέρνηση με ορίζοντα τετραετίας, αλλά όλα τα υπόλοιπα κόμματα έχουν απορρίψει δημόσια τη συνεργασία με το PP για να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Αυτό υποδεικνύει ένα πιθανό αδιέξοδο που οι αναλυτές συντείνουν στο ότι θα δημιουργούσε προσκόμματα για το πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στο οποίο πιστώνουν την έξοδο της Ισπανίας, της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στην ΕΕ, από την ύφεση και την ελαφριά μείωση της ακόμη ιδιαίτερα υψηλής ανεργίας.

Στελέχη των δύο νεοπαγών κομμάτων λένε ότι ο βασικός τους στόχος είναι να αποσπάσουν όσο περισσότερους ψηφοφόρους μπορούν από το PP και τους Σοσιαλιστές, και δεν έχουν καμιά πρόθεση να συναινέσουν σε μια μετεκλογική συμφωνία εάν δεν εξασφαλίσουν μεγάλες παραχωρήσεις.

Το Σύνταγμα της Ισπανίας δεν ορίζει προθεσμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης μετά τη διεξαγωγή εκλογών. Οι αναλυτές προεξοφλούν ότι οι διαπραγματεύσεις για την εξασφάλιση επαρκούς κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για τον επόμενο πρωθυπουργό θα διαρκέσουν πολλές εβδομάδες και σε περίπτωση που αποδειχθούν άκαρπες δεν αποκλείεται να προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Ξανά στο προσκήνιο η Καταλονία

Ενώ η απερχόμενη κυβέρνηση έχει ήδη περάσει τον προϋπολογισμό του 2016 και τα χαμηλά επιτόκια και το φθηνό πετρέλαιο σημαίνουν ότι η ανάπτυξη της ισπανικής οικονομίας θα συνεχιστεί, στοιχεία που θα κατευνάσουν τη νευρικότητα στις αγορές εάν πράγματι υπάρξει πολιτική αστάθεια, το ενδεχόμενο να υπάρξει κενό εξουσίας θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από αυτονομιστικά καταλανικά κόμματα για την προώθηση του σκοπού τους.

Το ζήτημα της Καταλονίας θα βρεθεί και πάλι πολύ γρήγορα στην εθνική πολιτική ημερήσια διάταξη, καθώς τα αυτονομιστικά κόμματα καλούνται να αποφασίσουν για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης συμμαχίας στην επαρχία έως την 9η Ιανουαρίου. Εάν αποτύχουν, θα προκηρυχθούν νέες τοπικές εκλογές που θα πρέπει να διεξαχθούν μέσα σε δύο μήνες.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News