Κόσμος

Λιβύη: 11 νεκροί σε τριήμερες μάχες στην Ατζνταμπίγια

Σφοδρές είναι οι συγκρούσεις που μαίνονται από το βράδυ της Τετάρτης στην Ατζνταμπίγια της ανατολικής Λιβύης ανάμεσα σε μέλη της Άνσαρ Ασαρία, το βραχίονα της Αλ Κάιντα στη χώρα, και ένοπλους κατοίκους της πόλης, οι οποίοι υποστηρίζουν την κυβέρνηση.

Συνολικά 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν στις τρεις αυτές ημέρες των μαχών, ενώ όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου στο Γαλλικό Πρακτορείο ανάμεσα στους νεκρούς συγκαταλέγονται άμαχοι, περιλαμβανομένων και παιδιών.

Οι σοροί τους διακομίστηκαν στο νοσοκομείο της πόλης, η οποία βρίσκεται περίπου 900 χλμ. ανατολικά της πρωτεύουσας Τρίπολης.

Ο εκπρόσωπος της Ερυθράς Ημισελήνου δεν ήταν σε θέση να δώσει έναν απολογισμό των απωλειών στις τάξεις των μαχητών της Άνσαρ Ασαρία, καθώς η οργάνωση αυτή δεν παραδίδει τους νεκρούς της ούτε διακομίζει τους τραυματίες της στο νοσοκομείο, το μοναδικό στην πόλη.

Ένας εργαζόμενος στο νοσοκομείο ανέφερε πως δεκάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στις συγκρούσεις.

Η πόλη Ατζνταμπίγια, σε μια περιοχή όπου υπάρχουν πολλά κοιτάσματα πετρελαίου, τελεί υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, όμως αποτελεί παράλληλα θέατρο δολοφονικών επιθέσεων με στόχο μέλη των κυβερνητικών δυνάμεων.

Παράλληλα, η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), η οποία κατέλαβε τον Ιούνιο τη Σύρτη, επιδιώκει να επεκτείνει τη ζώνη επιρροής της προς τα ανατολικά και την Ατζνταμπίγια.

Οι ένοπλοι κάτοικοι της Ατζνταμπίγια που λαμβάνουν μέρος στις συγκρούσεις υποστηρίζουν την κυβέρνηση η οποία αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα και έχει μεταφέρει την έδρα της στην ανατολική Λιβύη.

(Φωτογραφία αρχείου)

Σχόλια